HBŽ

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije danas svečano obilježilo Dan policije

prije 4 danaIRedakcija

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije  danas je  u Livnu obilježilo Dan policije i blagdan Svetog Mihovila, zaštitnika policajaca.

Svečano obilježavanje započelo je misom u crkvi Svih svetih u Livnu. Potom su položeni vijenci i upaljene svijeće na spomen obilježju poginulim pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova, nakon čega je održana svečana akademija u  Hotelu Novitas.

Današnjem obilježavanju Dana policije nazočili su predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, ministar financija u Vladi Hercegbosanske županije Ivan Ćubela, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Ante Tadić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Hercegbosanske županije Božo Perić.

Uz brojne goste svih razina vlasti današnjoj svečanosti su nazočili predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruge specijalne policije,  predstavnici izvršne, zakonodavne  i sudske vlasti, predstavnici pravosudne policije, predstavnici svih Ministarstava unutarnjih poslova u Federaciji BiH, predstavnici Agencija za zaštitu zakona na državnoj razini SIPE, OSE, Granične policije, Federalne uprave policije i drugih partnerskih agencija, predstavnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, predstavnici Međunarodne policijske asocijacije – IPA Republika Češka. Gosti iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Veleposlanstva RH u Livnu, predstavnici Sindikata,  načelnici i gradonačelnici, predstavnici javnih, kulturnih i vjerskih institucija. Današnjoj svečanosti nazočili su i  poslovni partneri i suradnici uz brojne policijske službenike.

Ministar unutarnjih poslova  Hercegbosanske županije Mario Lovrić u svom obraćanju,  čestitao  je Dan policije svim policijskim službenicima. Istaknuo je kako je u proteklom razdoblju usvojeno pet važnih Zakona,  Zakon o unutarnjim poslovima, Zakon o policijskim službenicima, Zakon o mirnom okupljanju, Zakon o javnim priredbama, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o plaćama Hercegbosanske županije  što je jedan ogroman posao koji iziskuje puno vremena, znanja i struke. Kroz različite ugovore  naveo je,  Ministarstvo je provelo javne nabave u vrijednosti 1,500 000 KM maraka. Istaknuo je da je pred Ministarstvom unutarnjih poslova puno novih izazova  te  dodao kako će Ministarstvo u idućih nekoliko godina  uputiti 100 djelatnika u mirovinu što će biti jedan od izazova u budućem razdoblju, naglasio je kako je u  mjesecu svibnju, 55 djelatnika – policajaca krenulo s radom u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Ministar Lovrić govorio je i o izazovima sigurnosti i dodao kako su oni samo poticaj da ovo Ministarstvo radi još puno više i puno složenije.  Neće biti lako i trudit ćemo se  da zadržimo povoljno stanje  sigurnosti, kazao je ministar Lovrić.   Zahvalio se svim suradnicima , prvenstveno  Vladi Hercegbosanske županije  koja izdvaja velika financijska sredstva i koja ima razumijevanja za zahtjeve Ministarstva unutarnjih poslova te naveo  kako je potpisan i novi Kolektivni ugovor sa Sindikatom djelatnika MUP – a Hercegbosanske županije.

Nazočnima su se obratili i Dan policije čestitali  ravnatelj policije  MUP – a HBŽ Mario Pavlinović i Dražen Mišić  predsjednik Sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Hercegbosanske županije.

Uručene su zahvalnice i prigodni pokloni policijskim  službenicima i namještenicima koji su u proteklom razdoblju otišli u mirovinu te zahvalnice djelatnicima ovog Ministarstva za predani rad i zalaganje u službi.

Na današnjoj svečanosti uručene su zahvalnice za iznimno dobru suradnju Srednjoj strukovnoj školi „Silvija Strahimira Kranjčevića“ iz Livna, Centru za mentalno zdravlje Livno i Gorskoj službi spašavanja Hercegbosanske županije.