London

Obožavatelji Taylor Swift iz Edinburgha plesali su tako snažno da je to registrirano kao seizmička aktivnost

13 lipnja, 2024IRedakcija

Taylor Swift nije bila jedina koja se tresala, tresala, tresala na svom nedavnom koncertu u Edinburghu , pokazuju podaci geoloških stručnjaka.

Obožavatelji megazvijezde doslovno su pomaknuli zemlju gledajući njezin nastup uživo u škotskoj prijestolnici prošli tjedan, rekao je Britanski geološki institut (BGS).

Očitavanja potresa zabilježena su gotovo četiri milje od stadiona Murrayfield, gdje je pjevačica provela tri noći – petak, subotu i nedjelju – u sklopu svoje turneje Eras Tour, otkrio je BGS na svojoj web stranici.

Najviše “entuzijastičnog plesa” bilo je navečer u petak, 7. lipnja, prema analizi podataka seizmografa, “iako su gužve svake večeri stvarale vlastita značajna očitanja”, rekao je BGS.

Nastavlja se: “Iako su događaje detektirali osjetljivi znanstveni instrumenti dizajnirani za prepoznavanje i najsitnije seizmičke aktivnosti mnogo kilometara daleko, vibracije koje je generirao koncert vjerojatno nije osjetio nitko osim onih u neposrednoj blizini.”

Prema BGS-u, aktivnost je dosegla vrhunac od 160 otkucaja u minuti (bpm) tijekom ‘…Spremni za to?’, kada je gomila emitirala oko 80 kW snage – što je ekvivalentno otprilike 10-16 automobilskih baterija, rekla je organizacija.

“Na temelju maksimalne amplitude kretanja (udaljenost kojom se tlo pomiče), događaj u petak navečer bio je najenergičniji s malom razlikom, zabilježivši 23,4 nanometara (nm) kretanja, naspram 22,8 nm i 23,3 nm u subotu odnosno nedjelju. ”, dodaje se.

Bilo je prisutno gotovo 73.000 navijača prve večeri, prema škotskom ragbiju , koji je vlasnik stadiona. To je značilo da je to bio najveći stadionski koncert u škotskoj povijesti, budući da je Swift zasjenila popularnost nastupa Harryja Stylesa pred 65.000 obožavatelja prošlog ljeta. Svaka sljedeća noć tada je oborila rekord prethodne noći, prema škotskom ragbiju.

Eras Tour, na kojem Swift nastupa u 22 zemlje na 152 datuma, trebala bi postati turneja s najvećom zaradom svih vremena.

Callum Harrison, seizmolog BGS-a, rekao je na web-stranici organizacije: “BGS je nacionalno tijelo odgovorno za bilježenje potresa kako bi se informirala vlada, javnost, industrija i regulatori te omogućilo bolje razumijevanje rizika od potresa i planiranje budućih događaja.

“Nevjerojatno je da smo putem naših podataka uspjeli daljinski izmjeriti reakciju tisuća posjetitelja koncerta. Prilika za istraživanje seizmičke aktivnosti koju je stvorila druga vrsta fenomena bila je uzbuđenje.”

Izvor: https://edition.cnn.com/2024/06/13/entertainment/taylor-swift-seismic-activity-gbr-scli-intl/index.html