Novinar Forbesa u kućnom pritvoru zbog navodnog širenja lažnih vijesti o ruskoj vojsci

10 svibnja, 2024IRedakcija

Ruski sud stavio je novinara Forbesa Sergeja Mingazova u kućni pritvor nakon što je pritvoren zbog navodnog širenja lažnih vijesti o ruskim oružanim snagama, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Forbes Rusija kaže da će njegov novinar biti u kućnom pritvoru najmanje dva mjeseca dok čeka suđenje nakon što je pritvoren u petak.

RIA je u subotu izvijestila da je: “Forbesov novinar Mingazov, pritvoren u slučaju širenja lažnih (vijesti) o ruskim oružanim snagama, stavljen u kućni pritvor.”

Mingazov Telegram kanal imao je 476 pretplatnika u trenutku objave ovog članka. To pokazuje da je ponovno objavio priče o ruskoj vojsci koja je navodno počinila zločine u Buchi, u blizini ukrajinske prijestolnice Kijeva, iz drugih novinskih kuća kao što su BBC-jeva ruska stanica i Radio Freedom.

Bubon je rekao da je Mingazov optužen za širenje “svjesno lažnih informacija” o ruskim oružanim snagama “pod krinkom” pouzdanog izvještavanja.

Grad Bucha oslobodile su ukrajinske snage krajem ožujka 2022., nakon što je bio okupiran pred početak ruske invazije na Ukrajinu u veljači iste godine. Prema ukrajinskom glavnom tužiteljstvu, ruska vojska počinila je tisuće ratnih zločina u okrugu Bucha, pri čemu su stotine civila ubijene u gradu. Kremlj je zanijekao bilo kakvu umiješanost u masovna ubojstva i ponovio neutemeljene tvrdnje da su slike civilnih tijela lažne.

Bubon je za Forbes Russia rekao da je Mingazovu kućni pritvor određen kao “preventivna mjera”. U Rusiji se preventivne mjere provode prije suđenja i uključuju određivanje pritvora, puštanje uz jamčevinu ili stavljanje u kućni pritvor.

Bubon je također rekao za Forbes Russia da je sud zabranio Mingazovu korištenje interneta i nametnuo ograničenja na njegovu komunikaciju s ljudima koji nisu rođaci, istražitelji, odvjetnici i medicinski stručnjaci.

U subotu, ne imenujući Mingazova, Istražno povjerenstvo teritorija Habarovsk izjavilo je da je odabralo kućni pritvor “kao preventivnu mjeru”, nakon što je optužilo čovjeka za javno širenje svjesno lažnih informacija o ruskim oružanim snagama.

“U travnju 2022., muškarac je, djelujući iz političke mržnje, objavio objavu na informativnom kanalu kojim upravlja, namijenjenu gledanju neograničenog broja ljudi”, navelo je Istražno povjerenstvo.

“Sadržao je, pod krinkom pouzdanosti, namjerno lažne informacije o… Oružanim snagama Ruske Federacije”, nastavlja se.

Rusija se obračunava s novinarima od svoje invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Nekoliko istaknutih novinara je uhićeno, uključujući urednicu Radija Slobodna Europa/Radio Sloboda Alsu Kurmaševu i reportera Wall Street Journala Evana Gershkovicha .

Sudovi su također naredili uhićenja u odsutnosti nekoliko novinara zbog kritiziranja države, uključujući Aleksandra Nevzorova, Dmitrija Gordona i Marinu Ovsjanikovu.

U subotu je tiskovna služba lokalnog ruskog suda priopćila da je Konstantin Gabov, ruski novinar koji je radio kao producent za novinsku agenciju Reuters, pritvoren i optužen za “ekstremizam”.

Gabov je navodno pomogao u proizvodnji sadržaja za YouTube kanal povezan s pokojnim oporbenim čelnikom Alexeyem Navalnyjem pod nazivom “NavalnyLIVE”, rekla je tiskovna služba Basmanny District suda.

Sud je rekao da je Gabov bio uključen u “pripremu foto i video materijala” za YouTube kanal i da će ostati u pritvoru najmanje dva mjeseca, do 27. lipnja.

Ruske vlasti označile su Navaljnog i njegove organizacije kao “ekstremističke”, što znači da se svatko tko se povezuje s njegovom skupinom suočava s pravnim rizikom.

CNN je zatražio komentar od Reutersa.