Tenis

Carlos Alcaraz osvaja treći Grand Slam naslov pobjedom u pet setova na French Openu nad Alexanderom Zverevom

9 lipnja, 2024IRedakcija

Carlos Alcaraz osvojio je svoj treći Grand Slam naslov i prvi na French Openu u nedjelju, pobijedivši Alexandera Zvereva 6-3 2-6 5-7 6-1 6-2 u uzbudljivom natjecanju. Pobjedom, 21-godišnji Alcaraz postaje najmlađi čovjek koji je osvojio Grand Slam naslov na svim podlogama nakon što je osvojio US Open 2022. i Wimbledon prošle godine.

Prošao je kroz napetu utakmicu protiv Zvereva na terenu Philippe-Chatrier kako bi dodao svojoj zbirci trofeja, skupljajući od dva seta do jednog izgubljenog seta na impresivan način. Nakon što je spasio više break lopti kako bi zadržao vodstvo u odlučujućem setu, napravio je dvostruki break prije nego što je servirao za pobjedu u četiri sata i 19 minuta, potonuvši na pod i oduševljeno udarajući šakama.

Alcaraz je i dalje neporažen u Grand Slam finalima i najmlađi je čovjek koji je trijumfirao na French Openu otkako je njegov sunarodnjak Rafael Nadal osvojio treći od njegovih 14 pojedinačnih naslova 2007. godine.

“Publika je bila sjajna (za mene) od prve utakmice do danas,” rekao je Alcaraz u svom intervjuu na terenu, nakon što je zahvalio svom timu i obitelji. “Imam samo dobre riječi za vas zbog podrške koju sam dobio, ne samo u mečevima, već i na treninzima… Učinili ste ovaj turnir tako posebnim.”

Nakon što je Iga Swiatek osvojila naslov ženskih pojedinačnih pobjednica u dva seta u subotu, ovo je bila mnogo čvršća stvar jer se zamah mijenjao od svake igračice.

Par je razmijenio breakove u nervoznom početku meča prije nego što je Alcaraz stekao prednost breakom kod 2-2. Nastavio je zaključiti set snažnim pobjednikom iz forhenda, ali od tada je Zverev pojačao svoj intenzitet i pružio mnogo bolji tenis u drugom setu.

Nijemac, koji želi osvojiti svoj prvi grand slam naslov nakon što je izgubio od Dominica Thiema u pet setova u finalu US Opena 2020., imao je 83% uspješnosti prvog servisa u drugom setu i izjednačio meč nakon dvostrukog breaka. .

Činilo se kao da je Alcaraz ponovno preuzeo kontrolu nad utakmicom u trećem setu kada je spasio tri break lopte i poveo 5-2. Međutim, iznenada je njegova igra oslabila i Zverev se vratio, osvojivši sljedećih pet gemova i po prvi put u meču poveo. U vjetrovitim uvjetima, Španjolac je pokazao svoju neustrašivu vrstu tenisa pred živahnom pariškom publikom.

Svjetski broj 3 morao je odgovoriti i učinio je to u stilu. Nečuveno udaren forhend donio je Alcarazu vodstvo od 2-0 u četvrtom setu prije nego što je dobro izveden drop shot napravio novi break Zverevljevog servisa dva gema kasnije. Razmjena breakova uslijedila je s obje strane medicinskog time-outa za Alcaraza, koji je zatim zadržao svoj servis i iznudio odlučujući rezultat.

Ovo je bio tek drugi put od 2005. da je finale French Opena za muškarce otišlo na pet setova, a niz neforsiranih pogrešaka Zvereva – uključujući dvostruku pogrešku – bio je znak da je pritisak počeo uzimati danak. Nakon što je napravio break, Alcaraz se zatim morao iskopati iz rupe od 0-40 u sljedećoj igri kako bi zadržao prednost. Ciljna crta na vidiku, zadivljujući bekhend pasing shot pomogao mu je na putu do još jednog breaka, a od tada je osvajanje trećeg Grand Slam naslova – na tvrdim podlogama, travi, a sada i na zemljanoj podlozi – bila samo formalnost.

Zverev je imao svoju najbolju vožnju ikada na French Openu u pozadini slučaja napada, za koji je u petak berlinski sud objavio da su se on i njegov bivši partner dogovorili nagoditi bez Zverevovog priznanja krivnje. Upitan o nagodbi prije finala, svjetski broj 4 rekao je da je “sretan što je gotovo”, ali da ne želi “više ikada čuti pitanje o toj temi”.

Morao je proći dva meča u pet setova – protiv Tallona Griekspoora i Holgera Runea – u svom nastupu do finala, kao i oporavak od izgubljenog seta protiv Caspera Ruuda u polufinalu. Alcaraz je, nasuprot tome, proveo manje vremena na terenu od svog protivnika, unatoč ozljedi ruke prije ovogodišnjeg French Opena. Poboljšao je svoj rekord u mečevima od pet setova na 11 pobjeda i samo jedan poraz – izvanredna statistika za tako mladog igrača. Jedna od tih maratonskih pobjeda bila je protiv prvaka Australian Opena i uskoro svjetskog broj 1 Jannika Sinnera u polufinalu, čime je Alcaraz postao prvi čovjek u Open eri koji je osvojio finale i polufinale French Opena u pet setova. Možda nije bio najbolji u cijelom finalu protiv Zvereva – napravio je 56 neprisiljenih pogrešaka uz 52 pobjednika – ali njegov posljednji grand slam trijumf bio je još jedan dokaz da Alcaraz napreduje kada igra pod ogromnim pritiskom u mečevima s visokim ulozima.

Ovo je bila još jedna prekretnica u nečemu što će izgleda biti izvanredna teniska karijera.

IZVOR: https://edition.cnn.com/2024/06/09/sport/french-open-final-mens-final-2024-spt-intl/index.html