Rijeka Neretva

Na brani u Grabovici nalazi se oko 50.000 m³ otpada

prije 4 sataIRedakcija

Užas koji se dogodio uz rijeku Neretvu, povukao je za sobom tone smeća koje pluta nizvodno.

Neretvom plutaju plastika, guma, kućanski aparati, građevinski materijal. Naplavine je za sada zaustavljena na brani hidroelektrane Grabovica, no ako smeće nastaviti pristizati u jednom trenutku zbog sigurnosti objekta ustave će se morati podignuti i otpad će nastaviti plutati prema moru, objavio je Pixsell. Poplave na području hidroelektrana na Neretvi su prouzrokovale značajna oštećenja na pomoćnim objektima i nanijele ogromne količine otpada u hidroakumulacije.

Samo u hidroakumulaciji Grabovica su, prema procjeni, nanesene količine otpada oko 50.000 m³, s kontinuiranim priljevom novih količina, priopćila je Služba za komunikacije EPBiH.

U priopćenju se navodi da je, nakon što su stečeni uvjeti, Elektroprivreda BiH angažiranjem raspoložive mehanizacije i ljudstva iz HE na Neretvi i uz pomoć Civilne zaštite, započela s uklanjanjem posljedica dotoka velikih bujičnih nanosa.

Također se dodaje da su zahvaljujući pojačanim mjerama i aktivnostima, te stručnosti i profesionalizmu zaposlenika, izbjegnuta veća oštećenja na glavnoj opremi u hidroelektranama Jablanica, Grabovica i Salakovac.

Stanje u slivu Neretve se stabilizira. Brane su potpuno stabilne, a upravljanje sustavom hidroelektrana se odvija s ciljem potpune normalizacije procesa proizvodnje. S obzirom na najavljene padaline u nadolazećem razdoblju, Elektroprivreda BiH je angažirala sve raspoložive kadrovske i tehničke kapacitete kako bi osigurala uvjete za stabilan rad hidroelektrana i opskrbu električnom energijom, navodi se u priopćenju.

Izvor: https://www.jabuka.tv/na-brani-u-grabovici-nalazi-se-oko-50-000-m3-otpada/