HBŽ

Ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Dijana Novković Pećanac sudjelovala na 4. sjednici Koordinacije ministara zdravstva

prije 6 danaIRedakcija

U organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike  u Goraždu  je jučer 11. rujna,  održana četvrta redovita sjednica Ministarske koordinacije za oblast socijalne politike u Federaciji BiH. Na  redovitoj sjednici sudjelovala je ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije Dijana Novković Pećanac.

Članovi koordinacije su tijekom sjednice, između ostalog, razmatrali uvođenje smjernica Međunarodne klasifikacije funkcionalnosti (MKF) za procjenu invaliditeta kod djece u županijama, a raspravljalo se i o jačanju drugih mehanizama, osim medicinskih, pri procjeni sposobnosti djece sa invaliditetom.

Jedna od tema bila je i unaprjeđenje  rada centara za socijalni rad s naglaskom na mapiranje njihovih potreba. Dogovoreno je da se u narednih 30 dana pripremi opsežan upitnik koji će biti distribuiran svim centrima, te da će se, na temelju odgovora, identificirati potrebe centara u smislu ljudskih kapaciteta, tekućeg poslovanja, kao i infrastrukturnih poboljšanja i izgradnje novih objekata.

Razgovaralo se i o obilježavanju Dječjeg tjedna 2024.godine. Program će se održati od 7. do 13. listopada, a uključivat će bogat kulturni i edukativni sadržaj za oko 10.000 djece širom Federacije.

Tijekom sjednice razgovarano je  i o Zakonu o socijalnim uslugama, koji je trenutno u javnoj raspravi, kao i o Zakonu o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške s ciljem predstavljana županijskim ministrima novih propisa koje ovi zakoni donose.