Razbuđivanje

Kada popiti omiljenu prvu šalicu jutarnje kave?

prije 1 tjedanIRedakcija

Kava može biti tvoj saveznik ako je piješ u pravo vrijeme i u umjerenim količinama. Dakle, sljedeći put kad posegneš za jutarnjom kavom, razmisli o tome da malo pričekaš – tijelo će ti biti zahvalno

Generalno, svijet se može podijeliti na one koji ne mogu započeti dan bez kave i onih koji su su potpuno ravnodušni prema njoj. Ali i među ovima potonjima mnogo ih je koji obožavaju miris ovog aromatičnog, razbuđujućeg napitka.

Bach je o njoj skladao Kantatu, a Balzac je dnevno ispijao do 50 šalica svoga omiljenog napitka. Francuskom je književniku turska kava pomagala da ostane budan dok piše ciklus romana Ljudska komedija, što se jednom prilikom proteglo na punih 48 sati

Odmah nakon otvaranja očiju? Bolje ne!

Ukratko, kava je neizostavan dio jutarnje rutine mnogih ljudi diljem svijeta. Bilo da se radi o poticaju za buđenje, pauzi prije početka užurbanog dana ili ritualu koji donosi osjećaj ugode, ona je mnogo više od običnog napitka.

Mnogi od nas posežu za kavom čim se probude, često unutar prvih sat vremena nakon buđenja. No stručnjaci sugeriraju kako bi možda trebalo malo razmisliti o tome kada je najbolje vrijeme za ispijanje tog prvoga gutljaja.

Kada popiti omiljenu prvu šalicu jutarnje kave? | Author: FreepikKava i razbuđivanje su nam često nerazdvojivi pojmovifoto: Freepik

U Velikoj Britaniji se svakodnevno popije oko 98 milijuna šalica kave, dok istraživanje u SAD-u pokazuje da 67% odraslih svakodnevno pije kavu, što je više od bilo kojeg drugog pića, pa čak i vode. Iako je kava mnogima više od običnog poticaja, vrijeme kada je konzumiramo može značajno utjecaj na našu energiju, razinu hormona i raspoloženje tijekom dana.

Je li jutarnja kava pravi izbor?

Iako brojna istraživanja pokazuju da umjereno konzumiranje kave može imati pozitivne učinke na zdravlje, pijenje ovog napitka u krivo vrijeme može narušiti energiju i hormonsku ravnotežu. Stručnjaci sugeriraju kako bi najbolji trenutak za prvu šalicu kave trebao biti kasnije ujutro, a ne odmah nakon buđenja. Za to postoje dva glavna razloga: utjecaj kave na razinu šećera u krvi i njezin učinak na kortizol, hormon stresa.

Izvor: https://gastro.24sata.hr/spajza/kada-popiti-omiljenu-prvu-salicu-jutarnje-kave-29661