Nevjerojatnih 2492 karata

Najveći dijamant nakon više od jednog stoljeća pronađen je u Bocvani

23 kolovoza, 2024IRedakcija

GABORONE, Bocvana — Najveći dijamant pronađen nakon više od jednog stoljeća iskopan je u rudniku u Bocvani, a predsjednik zemlje pokazao je svijetu kamen veličine šake na ceremoniji razgledavanja u četvrtak.

Vlada Bocvane kaže da je golemi dijamant od 2492 karata drugi po veličini ikad otkriven u rudniku. To je najveći dijamant pronađen od 1905.

Još neimenovani dijamant predstavljen je svijetu u uredu predsjednika Bocvane Mokgweetsi Masisi. Težak je otprilike pola kilograma, a Masisi je bio jedan od prvih koji ga je uhvatio u ruke.

“To je porazno”, rekao je Masisi. “Sretan sam što sam to vidio u svoje vrijeme.” Dahnuo je i rekao “vau” prije nego što je pozvao više vladine dužnosnike da pobliže pogledaju.

Dužnosnici su rekli da je prerano procijeniti vrijednost kamena ili odlučiti kako će biti prodan. Još jedan manji dijamant iz istog rudnika u Bocvani prodan je za 63 milijuna dolara 2016., što je rekord za neobrađeni dragulj.

“Ovo je povijest u nastajanju”, rekao je Naseem Lahri, bocvanski direktor Lucara Diamond Corp., kanadske rudarske tvrtke koja je pronašla dijamant. “Jako sam ponosan. To je proizvod Bocvane.”

Lucara je u priopćenju od srijede rekla da je izvukla “izniman” neobrađeni dijamant iz rudnika Karowe u središnjoj Bocvani. Lucara je rekao da se radi o kamenu “visoke kvalitete” i da je pronađen netaknut. Lociran je pomoću tehnologije X-zraka osmišljene za pronalaženje velikih dijamanata visoke vrijednosti.

“Oduševljeni smo pronalaskom ovog izvanrednog dijamanta od 2492 karata”, rekao je u izjavi predsjednik i izvršni direktor Lucare William Lamb.

Težina bi ga učinila najvećim dijamantom pronađenim u 119 godina i drugim najvećim dijamantom ikad izvađenim iz rudnika nakon dijamanta Cullinan koji je otkriven u Južnoafričkoj Republici 1905. Slavni Cullinan imao je 3106 karata i izrezan je u dragulje, neke od koji čine dio Britanskih krunskih dragulja.

Veći, manje čisti crni dijamant otkriven je u Brazilu kasnih 1800-ih, ali je pronađen iznad zemlje i vjerovalo se da je bio dio meteorita.

Bocvana, zemlja od 2,6 milijuna ljudi u južnoj Africi, drugi je najveći proizvođač prirodnih dijamanata iza Rusije i iskopala je sve najveće kamenje na svijetu posljednjih godina. Rudnik Karowe proizveo je četiri druga dijamanta preko 1000 karata u prošlom desetljeću.

Prije ovog otkrića, dijamant Sewelo, koji je pronađen u rudniku Karowe 2019., bio je prepoznat kao drugi najveći iskopani dijamant na svijetu s 1758 karata. Kupila ju je francuska modna kuća Louis Vuitton za neotkriveni iznos.

Dijamant Lesedi La Rona od 1111 karata, također iz bocvanskog rudnika Karowe, kupio je britanski draguljar za 53 milijuna dolara 2017. Drugi dijamant iz Karowea, The Constellation, prodan je za rekordnih 63 milijuna dolara.

Dijamanti nastaju kada se atomi ugljika stisnu zajedno pod visokim pritiskom duboko pod zemljom. Znanstvenici kažu da je većina dijamanata stara najmanje milijardu godina, a neki od njih i više od 3 milijarde godina.