Evo zašto

Verstappenu pole position u kišnoj Belgiji, ali neće startati prvi.

28 srpnja, 2024IRedakcija

Red Bull driver Max Verstappen of the Netherlands steers his car during qualification ahead of the Formula One Grand Prix at the Spa-Francorchamps racetrack in Spa, Belgium, Saturday, July 27, 2024. The Belgian Formula One Grand Prix will take place on Sunday. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)


Vozač Red Bulla Max Verstappen osvojio je prvu startnu poziciju na Velikoj nagradi Belgije, ali će s prvog mjesta krenuti Ferrarijev Charles Leclerc.

Nizozemac je na kultnoj stazi Spa-Francorchamps upisao deveti “pole” ove sezone i 41. u karijeri, ali će zbog promjene pogonske jedinice (uzimanja petog motora s unutarnjim izgaranjem) biti vraćen na 11. mjesto u nedjeljnoj utrci. Tu je kaznu znao već i prije kvalifikacija u subotu.

Trostrukom svjetskom prvaku najbliži je bio Leclerc, sa šest desetinki zaostatka, pa će on naslijediti “pole position”. Drugi će startati Sergio Perez (Red Bull), a treći Lewis Hamilton (Mercedes), donosi MaxF1.net.

Kiša je obilježila treći slobodni trening na kojem su vozači jedva i vozili, a mokri uvjeti dočekali su vozače i na početku kvalifikacija.

Iako se staza postupno sušila, ni u jednom trenutku uvjeti nisu bili ni blizu prelaska na gume za suho, a Verstappen je bio najbrži u drugom i trećem dijelu kvalifikacija i osigurao 11. startno mjesto zbog promjene motora.

Leclerc je bio drugi najbrži i osigurao pole position, a nakon kvalifikacija je rekao da su njemu i Ferrariju mokri uvjeti pomogli da se plasira ovako visoko.

Perez je za tri tisućinke izbjegao ispadanje u Q2, ali u Q3 je odradio odličan posao i bio treći najbrži čime je osigurao drugo startno mjesto, samo 0.011 iza Leclerca.

Hamilton je imao dobre kvalifikacije na četvrtom mjestu, a vozači McLarena donekle su razočarali na petom i šestom mjestu što znači da će utrku startati četvrti i peti.

Russell je bio skoro četiri desetinke iza momčadskoga kolege Hamiltona na sedmom mjestu, a Sainz nije bio ni blizu Leclerca na osmom mjestu.

Alonso i Ocon, bivši momčadski kolege iz Alpinea, zauzeli su posljednje dvije pozicije u trećem dijelu kvalifikacija.

Albon se propustio kvalificirati u Q3 za samo 0.003 s, koliko je u Q2 bio sporiji od Pereza u Red Bullu, te je završio na 11. mjestu ispred Gaslyja u Alpineu.

Ricciardo se nije uspio plasirati u posljednji dio kvalifikacija, ali je barem pobijedio momčadskoga kolegu Tsunodu i završio na 13. mjestu ispred Bottasa u Sauberu i Strolla u Aston Martinu.

Hulkenberg i Magnussen eliminirani su u prvom dijelu kvalifikacija koje su završili na 16. i 17. mjestu ispred Tsunode u RB-u, Sargeanta u Williamsu i Zhoua u Sauberu.

Utrku možete pratiti u nedjelju od 15 sati uživo na SK 1.

Izvor: https://sportklub.n1info.hr/automoto/verstappenu-pole-position-u-kisnoj-belgiji-ali-nece-startati-prvi-evo-zasto/