Udruženje „Ja bih u EU“

Mladi uputili institucijama set inicijativa protiv korupcije

15 srpnja, 2024IRedakcija

Prema nekim od posljednjih istraživanja, Bosna i Hercegovina zauzima najgore mjesto u regiji po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije, a postala je i druga najlošije pozicionirana zemlja u Evropi kada je u pitanju stanje korupcije u zemlji.

Odavno je poznato i da je korupcija jedna od najvećih prepreka za razvoj BiH, koja smanjuje povjerenje u institucije, snižava kvalitetu javnih usluga i odvraća strane investicije. Ovaj problem, kao jednu od glavnih kočnica u razvoju zemlje, su prepoznali i mladi iz različitih gradova BiH; Mrkonić Grad, Posušje, Ključ, Visoko, Sarajevo, Ugljevik, koji su u proteklih godinu dana kroz projekat „Antikorupcijski forenzički Lab“ surađivali kako bi pronašli rješenja koja će stvoriti pozitivnu klimu za život u njihovim sredinama.

Više od dvije stotine mladih ljudi je kroz edukacije i interaktivne radionice uz razgovore i saradnju prepoznalo ključne korupcijske rizike u svojim zajednicama. Kao odgovor na problem su razvili konkretne inicijative za njihovo suzbijanje, a implementacija ovih inicijativa može značajno smanjiti korupciju i unaprijediti transparentnost u lokalnim zajednicama.

Usvojena su dva seta prijedloga koji se odnose na transparentnost u izdavanju dozvola za gradnju u smislu proaktivnog ažuriranja prostorno-planskih dokumenata, provođenja javnih konsultacija,   omogućavanje   javnog   pristupa   prostorno-planskim   dokumentima,   kao   i zapošljavanja u lokalnim zajednicama u smislu transparentnih javnih oglasa za zapošljavanje,te vanjskim nadzorom nad radom konkursnih komisija.

Cijeli set inicijativa možete pronaći na web stranici: Projekat „Antikorupcijski forenzički Lab“ je implementiralo udruženje „Ja bih u EU“, a financiran je od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Autor: Muamer Zukanović