Super ćelija u Vukovaru

Hrvatsku su poharale superćelije. Dolaze još razornije

4 srpnja, 2024IRedakcija

OLUJNO nevrijeme s grmljavinom, pljuskovima i tučom početkom tjedna poharalo je velik dio Hrvatske, a ponajviše Slavoniju i Baranju, u kojoj je uzrokovalo velike štete na usjevima i kućama.

Kako nastaju takve superćelije, gdje se stvaraju i što možemo očekivati u budućnosti s klimatskim promjenama za Index je objasnila Petra Mikuš Jurković, voditeljica Službe za vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave u DHMZ-u.

“Prvog dana srpnja imali smo nekoliko superćelija koje su putovale kroz Hrvatsku. Neke su se stvorile u Sloveniji, a neke su doputovale iz sjeverne Italije”, rekla je Mikuš Jurković.

“Radilo se zaista o superćelijama; one su bile više izolirane, putovale su od zapada prema istoku, a, nažalost, ponegdje su prouzročile i veliku štetu. U središnjoj Hrvatskoj bilo je velike štete od olujnog vjetra, bilo je lokalno i tuče promjera zrna većeg od 2 cm, što se već ubraja u veliku tuču”, dodaje.

“Samo superćelija može proizvesti takva zrna tuče”

“Nažalost, kada su te superćelije došle na istok, gdje je nestabilnost bila još veća nego u središnjim predjelima Hrvatske, energije za njihov rast i razvoj bilo je još više, njihova uzlazna struja postala je još jača i došlo je do stvaranja vrlo velikih zrna tuče promjera većeg od 5 cm. To pokazuje da je uzlazna struja bila ekstremne jakosti, a jedina konvektivna ćelija koja može proizvesti tako velika zrna tuče jest superćelija”, objasnila je Mikuš Jurković.

“Superćelije se najčešće pojavljuju u ljetnim mjesecima, odnosno od lipnja do rujna. U tom razdoblju grmljavinska aktivnost češća je u kontinentalnom dijelu Hrvatske i na sjevernom Jadranu, ponajviše na području Istre, pa je upravo u tim predjelima veći potencijal i za stvaranje superćelija”, dodala je.

 

Izvor: https://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatsku-su-poharale-supercelije-dolaze-jos-razornije/2579261.aspx

00:00
/
00:39

Što je superćelija?

Superćelija je vrsta snažne oluje koju karakteriziraju rotirajuće uzlazne struje zraka, poznate kao mezociklone. Ova vrsta oluje je razmjerno rijetka, ali je vrlo intenzivna i najčešće povezana s ekstremnim vremenskim pojavama, poput olujnog i orkanskog vjetra, velike tuče i tornada.

Superćelija se razvija u vrlo nestabilnoj atmosferi, u kojoj topli, vlažni zrak blizu tla dolazi u kontakt s hladnijim, suhim zrakom u višim područjima. Za razvoj superćelija važno je tzv. smicanje vjetra, odnosno promjena brzine i smjera vjetra s visinom.

U ovom procesu važna je i uzlazna struja, tzv. updraft. Naime, kada se topli, vlažni zrak brzo uzdiže kroz atmosferu, on formira snažnu uzlaznu struju. Ako ta uzlazna struja počne rotirati zbog vrlo jakog smicanja vjetra, formira se mezociklona. Rotirajuća uzlazna struja može se održati nekoliko sati, pa tako nastaju dugovječne i organizirane oluje.