Zasluženo

Glamočki krompir službeno zaštićen geografskim porijeklom

2 srpnja, 2024IRedakcija

Nakon godinu dana aktivnosti i procedura čuveni glamočki krompir je dobio oznaku i zvaničan status proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom.

Cjelokupan proces je pokrenulo i vodilo Udruženje „Glamočki krompir“, zahvaljujući kojem je ovaj prepoznatljivi proizvod dobio mjesto kakvo zaslužuje.

„Administrativne procedure su vođenje kod Agencije za intelektualno vlasništvo BiH, a analize kvaliteta kod laboratorije za prehrambene tehnologije i biotehnologije Tehnološkog fakulteta u Banja Luci sa kojim je sklopljen i Ugovor o saradnji za buduće godišnje analize pojedinačnih proizvođača okupljenih u Udruženje „Glamočki krompir“ Glamoč“, rekao je za Energetski portal Siniša Šolak, predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja.

Dodaje da je naredni korak upis na listu proizvođača na nivou BiH, te upis u fitopatološki registar kao prepoznatljiv zakonodavni okvir i garancija za budućnost samih poljoprivrednih proizvođača.

„Očekivanja su da se ovim postupkom pokrene privredni oporavak ovog zapadnokrajiškog gradića“, ističe Šolak.

Kupci će imati mogućnost da jednostavnim skeniranjem etikete provjere podatke o konkretnom proizvođaču, sorti, površini pod usjevom, parametrima kvaliteta te dokumentaciji koja potvrđuje kvalitet i geografsku oznaku krompira.

U BiH su sada zaštićeni  „nevesinjski krompir“ „visočka pečenica“ ,  „livanjski sir“   „drvarski mućeni pekmez od drenjina“, „glamočki opanak“ i „glamočki krompir.“

Izvor: https://energetskiportal.ba/glamocki-krompir-zvanicno-zasticen-geografskim-porijeklom/