The Notebook

Jedan od najtužnijih romantičnih filmova svih vremena rasplače nas već 20 godina

26 lipnja, 2024IRedakcija

Ako se želite dobro isplakati, pustite suze i ponovno pogledajte “The Notebook” jer u utorak puni 20 godina.

Omiljeni ljubavni film, s Ryanom Goslingom i Rachel McAdams u glavnim ulogama mladog para razdvojenog klasom, objavljen je 25. lipnja 2004. U režiji Nicka Cassavetesa, film se temelji na istoimenoj knjizi Nicholasa Sparksa iz 1996. i prati starijeg čovjeka, glumi James Garner, čitajući naglas iz bilježnice ženi u staračkom domu s demencijom, koju glumi Gena Rowlands .

Dok čita, film se vraća u Južnu Karolinu 1940-ih, gdje se Goslingov radnik u drvnoj tvornici Noah Calhoun zaljubljuje u bogatu djevojku Allie Hamilton, čiji ih roditelji pokušavaju razdvojiti. 

“Obojica su najveći glumci na svijetu, a neke od stvari koje sam im tražio da igraju bile su tako teške i nije bilo ničega što nisu mogli učiniti,” prisjetio se redatelj u nedavnom intervjuu za Entertainment Weekly . “Ako želite znati zašto  se Bilježnica  smatra nekom vrstom romantičnog klasika, odgovori su Ryan Gosling i Rachel McAdams, a to je početak i kraj.”

Cassavetes je izdanju rekao da Rowlands, koja je njegova majka, trenutno živi s Alzheimerovom bolesti.

“Natjerao sam svoju mamu da igra stariju Allie i proveli smo puno vremena razgovarajući o Alzheimeru i želeći biti autentični s tim, a sada, posljednjih pet godina, ona boluje od Alzheimera,” rekao je Cassavetes. “Mi smo to proživjeli, ona je to odglumila, a sada je na nama.”

Sparks je crpio inspiraciju iz stvarnog para da napiše dirljivu ljubavnu priču.

“To je priča o mladoj ljubavi, to je priča o ponovno ujedinjenoj ljubavi, to je priča o vječnoj ljubavi”, rekao je autor za CBS Sunday Morning. “To je također priča o sjećanju.”

Evo pet nezaboravnih razmjena iz filma “The Notebook”:

• “Dakle, neće biti lako. Bit će jako teško; morat ćemo raditi na ovome svaki dan, ali želim to jer želim tebe. Želim sve vas, zauvijek, svaki dan. Ti i ja… svaki dan.” Noah za Allie

• “Najdraža moja Allie, sinoć nisam mogao spavati jer znam da je među nama gotovo… Više nisam ogorčen jer znam da je ono što smo imali bilo stvarno… I ako se na nekom dalekom mjestu u budućnosti vidimo drugi u našim novim životima, smiješit ću ti se s radošću i sjećati se kako smo proveli ljeto ispod drveća, učeći jedno od drugoga i rastući u ljubavi.” Noah u pismu Allie

• “Najbolja ljubav je ona koja budi dušu, tjera nas da posegnemo za više, koja zapali vatru u našim srcima i unese mir u naše umove. I to je ono što si mi dao. To je ono što se nadam da ću ti dati zauvijek. Volim te. Vidjet ćemo se.” Noah za Allie

• “Sada reci da si ptica.”

“Ako si ti ptica, i ja sam ptica.” Allie i Noah

• “Zašto mi nisi pisao? Zašto? Za mene nije bilo gotovo, čekao sam te sedam godina. Ali sada je prekasno.”

“Napisao sam ti 365 pisama. Pisala sam ti svaki dan godinu dana.”

“Pisao si mi?”

“Da… nije bilo gotovo, još uvijek nije gotovo.” Allie i Noah

IZVOR: https://edition.cnn.com/2024/06/25/entertainment/the-notebook-20th-anniversary/index.html