Dobro je znati

Jezični savjeti

17 lipnja, 2024IRedakcija

ispravan > pravilan/točan

U hrvatskom jeziku pridjevi ispravan te pravilan i točan značenjski se razlikuju. Pridjev ispravan znači ‘koji nije u kvaru, koji radi kako treba’ (ispravan motor). No, kada se želi reći da je što točno, u hrvatskome standardnom jeziku umjesto pridjeva ispravan treba upotrebljavati pridjeve pravilan ili točan (pravilan/točan odgovor).

Učenici su na sva pitanja odgovorili ispravno. > Učenici su na sva pitanja odgovorili točno.

 

 

ispravka > ispravak

Hrvatskomu standardnom jeziku pripada riječ ispravak, a ne ispravka.

unijeti ispravku > unijeti ispravak

 

 

isti i jednak

Pridjevi isti i jednak imaju slično, blisko značenje. Pridjev isti znači ‘onaj koji je bio i prije; koji nije drugi, upravo taj, istovjetan sa samim sobom’ (isti slučaj kao i jučer; Radi u istoj školi u kojoj radi i moj prijatelj.).

Pridjev jednak znači ‘koji je po svemu isti; koji se ne razlikuje od onoga s kojim se uspoređuje’ (ovi televizori su jednaki).

Često se pridjev isti upotrebljava u značenju pridjeva jednak (kao i prilog isto umjesto jednako), ali u hrvatskom standardnom jeziku treba ih razlikovati.

Josip i Marko voze isti automobil.

(Riječ je o jednom automobilu koji voze Josip i Marko.)

Josip i Marko voze jednake automobile.

(Riječ je o dvama istovjetnim automobilima.)

 

krivo rješenje > pogrešno rješenje

Pridjev kriv znači: 1. ‘koji nije ravan, koji ne stoji vodoravno ili uspravno’ (krivo stablo), 2. ‘koji je počinio što zabranjeno ili protiv zakona’ (proglasiti koga krivim). Pridjev kriv često se nepravilno upotrebljava u značenju ‘koji nije istinit ili točan’. U tome značenju treba upotrebljavati pridjeve pogrešan ili netočan.

                                    kriv odgovor > pogrešan/netočan odgovor

 

snimak > snimka

U značenju ‘raznim tehnikama zabilježena slika ili ton kao vizualna ili akustička informacija’ u hrvatskome se standardnom jeziku upotrebljava imenica ženskoga roda snimka. Oblik u muškome rodu snimak ne pripada standardnomu jeziku. Ženskoga su roda i izvedenice riječi snimka tvorene prefiksoidima audio- i video- (audiosnimka i videosnimka).

 

Ana Papić, Svjetlo riječi