London

Tizianovo remek-djelo pronađeno na londonskoj autobusnoj stanici moglo bi se prodati za 32 milijuna dolara

13 lipnja, 2024IRedakcija

Dvaput ukradena slika talijanskog renesansnog majstora Tiziana , koja je jednom pronađena u plastičnoj vrećici na autobusnoj stanici u Londonu, očekuje se da će na aukciji u srpnju postići čak 32 milijuna dolara.

“Ostatak na letu u Egipat” ide na prodaju u Christie’s s procjenom od 15 do 25 milijuna funti (19 do 32 milijuna dolara), navodi se u priopćenju aukcijske kuće.

Tizian, čije je pravo ime bilo Tiziano Vecellio, djelo je izradio u prvom desetljeću 16. stoljeća, na početku svoje karijere.

Rad ulja na platnu ima izuzetnu povijest.

Nakon što je promijenila vlasnika među raznim europskim aristokratima, sliku su opljačkale napoleonske trupe tijekom francuske okupacije Beča 1809. godine i odnijele je u Pariz.

Vraćen je u Beč 1815. i ponovno se kretao kroz privatne zbirke prije nego što je završio kod Johna Alexandera Thynnea, 4. markiza od Batha, u Wiltshireu, Engleska.

Godine 1995. ukraden je iz Longleata, doma Thynneinih potomaka, i nestao je sedam godina, prije nego što ga je na autobusnoj stanici u Londonu pronašao umjetnički detektiv Charles Hill.

“Ovo je, dakle, slika za kojom su žudjeli aristokrati, nadvojvode i carevi: cijenjena je zbog svoje živopisne scene obiteljske ljubavi unutar prirodnog svijeta”, stoji u priopćenju Christie’sa.

“Kao i njegovi subjekti,  The Rest on the Flight into Egypt  bio je na dugom i događajima punom putovanju – putovanju koje je daleko od kraja.”

Slika će biti ponuđena kao dio aukcije Old Masters Part I u Christie’s u Londonu 2. srpnja.

Izvor: https://edition.cnn.com/2024/06/13/style/titian-painting-auction-scli-intl-gbr/index.html