Zanimljivosti

Svaka kuća bi trebala imati čuvarkuću

14 svibnja, 2024IRedakcija

U Glasniku Zemaljskog muzeja piše: „Čuvarkuća je bolja na kući nego dva psa ispred kuće.“  Saznajte zašto …

Svaka kuća trebala bi imati čuvarkuću!

 

Prema drevnom vjerovanju ova biljka štiti kuću i obitelj od požara, groma, pa čak i od zlih sila. Dokazano je kako je ova biljka čuvarica zdravlja, jer sadrži brojna ljekovita svojstva te s pravom nosi naziv čuvarkuća. Njezin latinski naziv Sempervivum znači „uvijek živuća“, što najbolje opisuje otpornost ove biljke na sve vremenske uvjete i siromašno kamenito tlo na kojem uspijeva preživjeti. Gdje god je posadite nećete pogriješiti. Imat ćete lijep ukras i lijek na dohvat ruke. Ljekoviti su listovi koji se upotrebljavaju cijeli ili samo njihov sok. Mogu se brati tijekom cijele godine, samo ne u vrijeme cvatnje. Zbog protupalnih i antiseptičkih svojstava odličan je prirodni lijek za kožne bolesti te prva pomoć kod uboda insekata i opeklina. U narodnoj medicini koristi se kod upala uha, hemoroida, rana koje teško zarastaju, menstrualnih tegoba, bolova i grčeva u nogama, za tretiranje bradavica, kurjih očiju i sunčanih pjega.

Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, kalcijev malt, mravlju i jabučnu kiselinu, a najnovija istraživanja potvrđuju da posjeduje vrlo vrijedne kiseline, flavonoide i ugljikohidrate.

Čuvarkuća u medu liječi miome i ciste na maternici te probleme sa štitnjačom.

Recept fra Jure Marčinkovića (Svjetlo riječi):

Iz listova čuvarkuće iscijedi se svježi sok pa se 2 velike žlice toga soka pomiješa s 1 malom žlicom kvalitetnoga pčelinjeg meda te sve još pomiješa s 1/8 l tople vode. Time se grglja u slučaju upala usta i grla. Ova smjesa meda i čuvarkuće uspješno liječi miome i ciste na maternici te probleme sa štitnjačom. Pomiješana s vrućom vodom, smjesa čuvarkuće i meda snižava temperaturu.

Drugi recept pronašli smo u enciklopediji ljekovitog bilja.

300 g svježih listova čuvarkuće se samelje i pomiješa s 300 g meda (najbolje kestenov). Listovi čuvarkuće se uberu, dobro operu i usitne u blenderu. Dobivena kaša čuvarkuće stavi se u teglu i dobro pomiješa se s medom. Treba miješati nekoliko minuta da se sastojci sjedine. Smjesa treba odstajati 7 dana uz povremeno miješanje. Teglu držite u hladnjaku. Nakon tjedan dana stajanja smjesa se može konzumirati i to 3 puta na dan po jednu žlicu za juhu.  Prva žlica se uzima ujutro natašte, druga tijekom dana između obroka i treća prije spavanja. Liječenje traje od par tjedana do par mjeseci, a ciste uglavnom nestaju nakon tog perioda. U praksi se ova kombinacija meda i čuvarkuće pokazala efikasnom kod svih vrsta cista, a posebno na ženskim organima i dojkama.

Smjesa je korisna za čišćenje i jačanje cijelog organizma te na ubrzavanje metabolizma. U ruskim narodnim receptima se ova smjesa spominje i kao lijek za jačanje srca. Sok čuvarkuće djeluje protuupalno te će, koristi li se redovito, pozitivno djelovati i na upalne procese usne šupljine, grla, želudca i probavnog trakta.  Ova smjesa ima fin okus i može se koristiti i preventivno.

Čaj od čuvarkuće koristi se kod menstrualnih tegoba, proljeva i čira na želucu te za ispiranje grla i usta kod gnojne angine i afta.

U 2,5 dl vode stavite 5 očišćenih listova čuvarkuće te kuhajte 15 minuta na laganoj vatri, a potom procijedite i pustite da se malo ohladi. Piti ¼ čaše četiri puta na dan prije jela.

Lijek za bolno uho.

Mesnati listići puni su soka kojim se od davnina liječi uhobolja tako da se iz lista iscijedi 2 do 3 kapi soka u bolno uho. Tekućinu nekoliko minuta treba držati u uhu, a potom treba nagnuti glavu kako bi tekućina iscurila van.

Sok i istucani listovi stavljaju se na rane, mjesta uganuća, na bolne dijelove zbog grčeva u nogama, mjesta uboda insekata, opekline i kožna oboljenja. Ponavljamo li to nekoliko puta, bolovi i grčevi će nestati, a rane zarasti. Za sve navedeno može se koristiti i mast koju spravimo tako što u 1 kg tople otopljene svinjske masti umiješamo sok od 5 pregršt listova čuvarkuće. Sve dobro promiješamo i ostavimo da se ohladi. Mast se čuva u hladnjaku i tada joj je rok trajanja do godinu dana.

Napomena! Trudnice i dojilje ne smiju koristiti čuvarkuću.

AUTOR: MOIJRA