Bella Italia

Zapanjujuća tajna talijanska jezera za koja većina turista ne zna

13 svibnja, 2024IRedakcija

Turisti redovito hrle u Italiju kako bi uživali u njezinim plažama i otocima, divili se njezinim povijesnim gradovima – i naravno uživaju u hrani.

U posljednje vrijeme dolaze u znatno većem broju, ostavljajući neka odredišta preopterećena. Međutim, još uvijek postoje mjesta za posjetiti koja nude bijeg od gužve, kao i zapanjujući krajolik.

Govorimo o jezerima. Ali ne i jezero Garda, ogromno vodeno tijelo koje se ugnijezdilo uz Alpe, prepuno turističkih gradova. A ne jezero Como, omiljeno među slavnima.

Italija ima desetke tajnih manjih jezera koja se mogu pohvaliti vrhunskim krajolikom, nepoznatim masovnom turizmu, gdje se lokalno stanovništvo okuplja na dnevnim izletima i uživa u piknicima.

Ovo su neki od najboljih:

Jezero Turano

Jedna od najbolje čuvanih tajni Lacija, regije oko Rima, je jezero Turano. Posjetitelji Rima, mnogi koji klonu vrućinama vatrenih ljeta Vječnog grada, nemaju pojma da se u blizini nalazi očarano mjesto s pogledom, poviješću, hranom i dobrodošao daškom svježeg zraka.

Isprva nije trebao biti mjesto za odmor. Kada je Benito Mussolini, bivši talijanski diktator, naredio izgradnju ovog umjetnog jezera 1930-ih za opskrbu vodom obližnjih elektrana, posljednje što je očekivao bilo je da se pretvori u vikend odmaralište za ljude željne otvorenih prostora.

Lago del Turano ima idealnu lokaciju, blizu glavnog grada, ali daleko od buke i kaosa.

Smješteno u divlji krajolik sjeverno od Rima i okruženo brdima, lokacija je nekoć bila dom drevnog plemena Fallisci, prije nego što su ih izbrisali stari Rimljani.

Krave i ovce koje slobodno lutaju dočekuju posjetitelje duž ceste koja prolazi kroz duboku šumu koja vodi do jezera. Nakon što izađu iz šume, očaravajući krajolik jezera prisiljava vozače da stanu na vidikovcu s klupama kako bi mogli uživati ​​u pogledu.

Jezero je prepuno divovskih šarana koji privlače ribolovce iz cijele Italije na ribolovna natjecanja.

Dva slikovita gradića kamenih stanova s ​​panoramskim balkonima gledaju na jezero Turano – srednjovjekovni Castel di Tora na vrhu litice i još stariji Colle di Tora, smješteni su na samoj obali. Tu je i visoki poluotok koji strši u jezero na čijem se vrhu nalazi stari samostan.

Voda je kristalno čista, a šljunčane obale prošarane su plažama na kojima se mogu iznajmiti gumenjaci, kanui, čamci ili se jednostavno sunčati i sunčati u vodama nalik tropskim.

Samo jedan metalni most vodi preko vode i povezuje Castel di Tora s glavnom cestom. Zimi je većina kuća za odmor zatvorena, a uske uličice uglavnom su puste osim mačaka. U proljeće mještani uređuju svoje vanjske terase i druže se na malom trgu.

Svježa riba poslužuje se u restoranu L’Angoletto , kamenoj kućici s otvorenom panoramskom verandom iznad jezera. Hotel Turano ima udobne, jednostavne sobe uz jezero i restoran koji poslužuje lokalne specijalitete.

IZVOR: CNN