Ravnatelj KCUS-a

Lakše je promijeniti Dayton, nego imenovati Gavrankapetanovića

29 travnja, 2024IRedakcija

Trakavica sa izborom dr. Ismeta Gavrankapetanovića za direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) bliži se kraju. Sva najstojanja Trojke da ga postavi na tu poziciju nisu urodila plodom.

Komisija koju je “mahsuz” formirao federalni premijer Nermin Nikšić zabludjelo misleći da će mu olakšati posao dajući smjernice na koji način ugledni doktor ortopedije može postati direktor KCUS-a, neslavno je završila svoj rad, piše Politicki.ba.

Željko Škarica, glavni federalni upravni inspektor (predsjednik), Srđan Mikić, pomoćnik direktora Ureda za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU, Belma Trajkov, savjetnica federalne ministrice obrazovanja i nauke, Dijana Smailagić, pomoćnik sekretara Vlade FBiH, Benjamin Kulovac, predsjednik privremenog UO KCUS-a te Ajdin Zulić, član privremenog UO KCUS-a nisu se uspjeli niočemu dogovoriti.

Zadnji sastanak, nakon susreta sa premijerom Nikšićem u prošli utorak, 30. aprila, zvršio je potpunom podjelom. Pola komisije kategorički je protiv imenovanja Gavrankapetanovića, dok je druga polovina samo za njega.

Umjesto da razmotre opcije o imenovanju ovog kandidata Trojke, dio Komisije samo je dodatno jačao argumente ministra zdravstva entiteta F BiH Nediljka Rimca koji je stava da Gavrankapetanović ne može biti imenovan i zato što Statut KCUS-a nije u skladu sa odgovarajućim zakonima.

Rješenje je moglo biti u tome da se Statut promijeni i bude u skladu s zakonima.

Ali, da bi se to desilo, saglasnost za to trebaju dati svi osnivači i suvlasnici KCUS-a.

Lakše je onda Dejton promijeniti!

Zanimljivo je da je Statut i do sada bio u suprotnosti sa zakonima, ali to nije nije isticao, niti je zbog toga osporavano imenovanje prethodnih direktora.

Kako vrijeme odmiče, sazrijeva spoznaja da se sve “resetira”.

Očigledno je da je neusklađenost Statuta samo “smokvin list” za blokiranje imenovanja Gavrankapetanovića.

On je žrtva višedimenzionalne svađe. S jedne strane, dijelovi SDP-a i Naroda i Prave ne žele ga vidjeti na mjestu direktora KCUS-a.I svojski su se potrudili da ga osujete.

S druge, HDZ 1990, čiji je  dr.Rimac jedini ministar u Vladi entiteta F BiH, preko ovog pitanja nastoji izboriti bolju poziciju u vlasti većeg bh. entiteta. HDZ 1990 uspio je dobiti samo ovu izvršnu poziciju. Dalja obećanja “kolača vlasti” blokirao je Dragan Čović. On na svaki način ometa pozicioniranje “devedesetke” u vlasti. Dugogodišnji animoziteti i neraščišćeni računi unutar hrvatskog političkog bloka sada se prelamaju preko KCUS-a i Gavrankapetanovića.

On, sve rezigniraniji, prati trakavicu i dobija sve češće “išarete” da se povuče, saznaje Politicki.ba.

Kako god da se trakavica završi, od ovog konkursa, na kojem je Komisija KCUS-a najviše bodova dala Gavrankapetanoviću, nema ništa. Ovako ili onako on će se poništiti i raspisat će se novi. Gavrankapetanović ima pravo konkurirati. Ali bi time samo mogao dobiti dalje valjanje po blatu.

Ali tu nije kraj belaja na KCUS-u. Oni tek počinju!

Aktuelni vršilac dužnosti direktora, dr. Alen Pilav, s krajem ovog mjeseca (maja) više ne može biti na čelu KCUS-a.

Njemu se mandat u svojustvu v.d.-a dalje ne može produžavati.

Uz sve, rašomon sa Gavrankapetanovićem mogao bi rezultirati serijom ostavki unutar Privremenog upravnog odbora KCUS-a.