Suradnja

Zavod za odgoj i obrazovanje ostvario značajnu podršku za darovite učenike

prije 45 sekundiIRedakcija

Zavod za odgoj i obrazovanje dobio je 50.000 eura od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske za projekt „Uspostava Centra izvrsnosti u Županiji Zapadnohercegovačkoj po modelu Splitsko-dalmatinske županije“. Budući da projekt nije odobren za realizaciju u toj županiji, sredstva su se prenamijenila za uspostavu Centara izvrsnosti u Hercegbosanskoj županiji, u suradnji s Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegbosanske županije.

Svečano otvorenje Centara izvrsnosti održat će se 27. rujna 2024. godine u Osnovnoj školi fra Mije Čuića u Bukovici, a Centri izvrsnosti kreću s radom od 12. listopada ove godine.

U sklopu ovog projekta Zavod je nabavio vrijednu opremu koja je uručena Srednjoj strukovnoj školi u Tomislavgradu i Osnovnoj školi fra Mije Čuića u Bukovici. Ova oprema značajno će unaprijediti uvjete rada i omogućiti darovitim učenicima da istražuju i razvijaju svoje talente.

Centri izvrsnosti imaju ključnu ulogu u razvoju darovitih učenika, jer pružaju specijalizirane programe koji odgovaraju njihovim potrebama i interesima. Ovi centri omogućuju učenicima da se usmjere na svoja posebna znanja i vještine, potičući kreativnost i kritičko razmišljanje. Razvijanjem takvih programa, doprinosimo stvaranju kompetentnih i inovativnih pojedinaca koji će moći aktivno sudjelovati u društvu i gospodarstvu.

Programi Centara obuhvatit će različite aspekte obrazovanja, uključujući nove tehnologije, matematiku, prirodoslovlje, informatiku te Centar izvrsnosti znanja umijeća i sposobnosti. Cilj ovih programa je poticanje talenta i sposobnosti darovitih učenika, a njihova implementacija predstavlja ulaganje u budućnost obrazovanja.

Zahvaljujemo Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na prepoznavanju važnosti ulaganja u darovite učenike, kao i ministru Anti Tadiću na njegovoj kontinuiranoj podršci unaprjeđenju obrazovnog sustava kroz prednačenje u implementaciji kurikulske reforme od osnovne škole do gimnazije, te uspostave Centra izvrsnosti za darovite učenike. Njegova podrška je ključna za stvaranje poticajnog okruženja u kojem će mladi talenti moći ostvariti svoj puni potencijal.

Zahvaljujemo i svima onima koji su pridonijeli ostvarenju ovog važnog projekta i razvoju mladih talentiranih pojedinaca, a prvenstveno g. Ivici Zeliću, ravnatelju Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije i njegovom vrijednom timu koji je sve vrijeme stručna pomoć i podrška u ovom projektu, te vrijednim učiteljima i nastavnicima koji su prošli obuke za trenere te će raditi u CI-u s darovitim učenicima.