Uspješno izvedena eksplantacija organa

U BiH obavljena prva transplantacija srca

6 kolovoza, 2024IRedakcija

U nedjelju je u JU KB Zenica uspješno izvedena eksplantacija organa s moždano mrtvog donora starosne dobi 21 godinu.

Moždana smrt dijagnosticirana je u subotu nakon čega je obavljen razgovor s obitelji preminulog pacijenta u smislu doniranja organa. Zahvaljujući obitelji koja je pristala na donaciju organa urađena je multiorganska eksplantacija.

Multiorganska eksplantacija obavljena je u suradnji medicinskih timova zaposlenika JZU KCU Sarajevo i uposlenika JU KB Zenica na čelu s koordinatorom za transplantaciju Mr. biomed. sci prim. Čaušević dr. Senada i zamjenicom koordinatora Doc. dr. prim. Rizvanović dr. Nermina. Eksplantirani su srce i oba bubrega. Postoperativni tijek transplantiranih pacijenata za sada protječe uredno, naveli su iz KB Zenica.

Transplantaciju srca, koja je prvi put realizirana u BiH uradio je tim liječnika KCU Sarajevo na čelu s prof. dr. Nerminom Granovom dok su bubrezi transplantirani na Klinici za urologiju pod vodstvom dr. Osmana Hadžiosmanovića.

Menadžment JU Županijska bolnica Zenica izrazio je poštovanje i zahvalnost obitelji donora na humanosti koji su svojim pristankom spasili tri života.

Izvor: