Nakon prijave

Tužiteljstvo otvorilo istragu protiv Željka Komšića: Ovaj potez protiv Hrvata mogao bi ga koštati

24 srpnja, 2024IRedakcija

Tužiteljstvo BiH otvorilo je istragu protiv člana Predsjedništva BiH Željka Komšića nakon prijave zamjenika ministra obrane Slavena Galića, izvijestio je u utorak Večernji list BiH.Galić je prijavio Komšića zbog kršenja zakona tijekom imenovanja najviših hrvatskih časnika u generalski zbor Zajedničkog zapovjedništva Oružanih snaga BiH. Galić je početkom srpnja zatražio informaciju od Tužiteljstva BiH je li naloženo provođenje istrage u vezi s kaznenom prijavom koju je podnio prije četiri mjeseca protiv Komšića zbog kršenja Zakona o službi u Oružanim snagama BiH i Zakona o obrani BiH. U prijavi je dostavio dokaze o počinjenju kaznenog djela te je obavijestio Ministarstvo pravosuđa BiH i Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH.

“Dana 4. srpnja 2024. podnijeli ste upit Tužiteljstvu BiH o statusu prijave protiv Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH. Imajući u vidu navedeno, obavještavamo vas da je dana 19. travnja 2024. Tužiteljstvo BiH podnijelo Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH zahtjev za provjeru navoda kaznene prijave te da je predmet trenutačno u procesu obrade i ima status ‘otvoren’”, navodi se u odgovoru glavnog državnog tužitelja Milanka Kajganića.

Prema Galićevim navodima, Komšić je nezakonito imenovao, smijenio i umirovio hrvatske generale u Oružanim snagama BiH, pozivajući se na prijedlog ministra obrane BiH te donio odluku o postavljenju djelatnih vojnih osoba na generalske pozicije, što je dostavljeno Parlamentarnoj skupštini BiH na potvrdu.

Evo koje je promjene uveo

“Predsjedništvo BiH imenovalo je novi generalski zbor Oružanih snaga BiH u prosincu prošle godine, gdje su bošnjački i srpski članovi državnog vrha Denis Bećirović i Željka Cvijanović potvrdili svoje generale prema prijedlogu Ministarstva obrane BiH. Komšić je, međutim umirovio jednog hrvatskog generala Marka Stojčića i promijenio raspored preostalih trojice, imenujući Martina Propadala za generala bez potrebnih uvjeta”, naveo je Galić.

Galić je, također, istaknuo da je Komšić prekršio Zakon o obrani BiH i Zakon o službi u Oružanim snagama BiH, zbog čega je podnio kaznenu prijavu. Novi saziv generala preuzeo je dužnost početkom veljače, iako njihovo imenovanje nije potvrdio Parlament BiH. Hrvatske stranke u BiH osporavaju legitimitet Željka Komšića kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH, tvrdeći da zastupa interese bošnjačke strane jer su ga većinom birali Bošnjaci. Galić je u prijavi naveo da je pri imenovanju generalskog zbora izigrana procedura koja uključuje prijedloge Ministarstva obrane, odobrenje Predsjedništva i konačnu potvrdu Parlamenta BiH.

Izvor: https://www.dnevno.ba/vijesti/tuziteljstvo-otvorilo-istragu-protiv-zeljka-komsica-ovaj-potez-protiv-hrvata-mogao-bi-ga-kostati-326048/