37 učenika

Tuga s juga: Nadarena djeca ne mogu nastaviti usavršavanje zbog osobne netrpeljivosti ministrice

17 svibnja, 2024IRedakcija

Tuga s juga. Najbolji je to način za opisati situaciju koja se trenutno događa u jugozapadnom dijelu BiH, točnije, u Hercegovini, nedaleko od Splita. Redakciji Otvorenog ova tema je zanimljiva iako dolazi iz susjedne države s obzirom na to da su u projekt uključeni i Splitsko-dalmatinska županija, ali i činjenica da djeca u ovom dijelu Bosne i Hercegovine nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku i po hrvatskom planu i programu.

Planovi za uspostavu Centra izvrsnosti u Županiji Zapadnohercegovačkoj, financirani sredstvima u iznosu od 50 000 eura za model po uzoru na Splitsko-dalmatinsku županiju, iznenada su zaustavljeni izazivajući zabrinutost u lokalnoj zajednici.

Nakon što su školski timovi obučeni za rad s darovitom djecom i kada je trebalo pristupiti opremanju kabineta projekt je stopiran.

Ministrica blokirala

Iako formalni odgovor od Zavoda za odgoj i obrazovanje nismo dobili, neformalni izvori bliski projektu sugeriraju da je odluku o obustavi donijela ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, Daniela Perić.

Navodi se da je ministrica projekt stopiralazbog osobnih netrpeljivosti, što baca sjenku na motive iza takve odluke.

Ministrica Perić, čija je profesionalna pozadina vezana za rad u Javnom poduzeću Komunalno Grude, po mišljenju mnogih, ne posjeduje dovoljno iskustva ni stručnosti u resoru obrazovanja.

Ovo dovodi u pitanje njezinu sposobnost da adekvatno ocijeni i podrži potrebe obrazovnog sektora, posebice kad je riječ o specijaliziranom pristupu u obrazovanju darovitih učenika.

Osim toga, isti izvori tvrde da ministrica Perić obećava Centar izvrsnosti, po varaždinskom modelu, no za njega trenutno ne postoje ni adekvatno obučeni timovi ni materijalni resursi.

Nadarena djeca u problemu
Unatoč činjenici da 37 učenika iz ove županije već dvije godine odlaze u Centar izvrsnosti u Split i da su iznimno zadovoljni načinom rada u splitskom Centru, ministrica nije podržalaovaj projekt.

Time su oštećeni svi polaznici ovog programa koji neće imati priliku nastaviti se obrazovati po splitskom modelu, a i svi učenici škola koja će ostati bez vrijedne opreme za kabinete, budući da ministrica ne odobrava realizaciju projekta.

Ovaj razvoj događaja postavlja pitanja o transparentnosti i efikasnosti upravljanja obrazovnim projektima u regiji, kao i o pravim razlozima koji stoje iza obustave ovako važnog projekta.

Zajednica, roditelji i obrazovni stručnjaciostaju u neizvjesnosti, s nadom da će se pronaći rješenje koje će omogućiti talentiranim učenicima da iskoriste svoje potencijale, bez obzira na političke i osobne prepreke koje su se našle na putu realizacije ovog važnog projekta.

Ovakvim odnosom prema djeci šalje se jako loša poruka i prema njima, a posebno prema njihovim roditeljima i na koncu konca Republici Hrvatskoj koja je projekt financirala.

Izvor: https://www.otvoreno.hr/vijesti/tuga-s-juga-nadarena-djeca-ne-mogu-nastaviti-usavrsavanje-zbog-osobne-netrpeljivosti-ministrice/490450