“Neki ministri nisu na najboljem nivou, ali…”

Trojka i HDZBiH traže nove partnere?

14 svibnja, 2024IRedakcija

U svakoj vladi postoje karike koje su dobre i koje bolje rade svoj posao u odnosu na one koji manje rade svoj posao, kaže Elvir Karajbić iz SDP-a BiH

O rekonstrukciji Vlade Federacije BiH sve se više priča i piše, a sporna su dva imena – Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova i dr. Nediljko Rimac, ministar zdravstva. Govoreći o Isaku, Elvir Karajbić iz SDP-a BiH kaže da nijedan političar ne bi smio davati ishitrene izjave.

– Ne treba se miješati ni kada je u pitanju pravosuđe. Možda je tu bilo određenih pogrešnih izjava koje ne podržavaju svi koalicioni partneri, ističe Karajbić.

Prvi čovjek HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kaže kako ne zna šta HDZBiH pokušava.

– Ako neko ima želju za rekonstrukcijom Vlade, vjerujem da ćemo saznati zašto. Mi smo dio vlasti i siguran sam da su to samo špekulacije. Imamo odličnu saradnju sa premijerom Nikšićem, imamo dogovore, planove i programe koje trebamo realizovati, naglašava Cvitanović

Špekulacije o rekonstrukciji Vlade Federacije su glasne i svakodnevne. Dnevni list je objavio da su sporna dva ministra – Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova, i dr. Nediljko Rimac, federalni ministar zdravstva. Kako piše ovaj list, iz većine trebali bi otići HDZ 1990 i Isakova stranka Snaga naroda. Jedna od opcija je da NES bude dio nove većine.

BEZ NAGAĐANJA

Sva pitanja o rekonstrukciji Vlade Federacije treba uputiti strankama koje čine većinu u Parlamentu Federacije BiH, a prije svega strankama trojke i HDZ-u BiH, rekao nam je Jasmin Emrić iz NES-a.

– Te stranke se trebaju zvanično izjasniti o tome da li imaju ili nemaju većinu i podršku na nivou Federacije, odnosno da li su ili nisu počele postupak rekonstrukcije Vlade Federacije. Nemam zvaničnu informaciju da su pokrenuli postupak zamjene nekog od partnera ili nekog od aktuelnih ministara, tako da na osnovu neprovjerenih informacija iz javnog medijskog prostora ne želim ništa nagađati ili komentarisati u kontekstu šta bi bilo kad bi bilo, rekao nam je Emrić.

– Treba istaći da Vlada Federacije dobro funkcioniše sa premijerom na čelu. Možemo reći da je to trenutno na bazi špekulacije. Hipotetički je teško govoriti, ali u svakoj vladi postoje karike koje su dobre i koje bolje rade svoj posao u odnosu na one koji manje rade svoj posao, smatra Karajbić.

Podsjećamo da je ministar Isak vrlo često predmet kritika zbog izjava, postupaka… Od hapšenja Milorada Dodika na teritoriji RS-a, vožnje u službenom helikopteru sa sinovima, do svečanog dočeka pripadnika FUP-a pred zgradom Ministarstva, osumnjičenih za organizovani kriminal.