Mjesne zajednice

Tko to tamo laže?- 2.dio

prije 4 danaIRedakcija

Krenimo redom, jer javnost zaslužuje činjenice i istinu.

Uspostava MZ propisana je Zakonom o načelima lokalne samouprave u F BiH („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine, broj 49/06).

U članku 25., između ostaloga, piše:

Građani u mjesnoj zajednici kroz tijela mjesne zajednice odlučuju o poslovima značajnim za život i rad na području mjesne zajednice, a osobito:

  • pokreću i sudjeluju u javnoj raspravi u pripremi i donošenju urbanističkih planova na području mjesne zajednice, pokreću inicijative, daju mišljenja i sudjeluju u gradnji komunalnih objekata i objekata u općoj uporabi;
  • pokreću i sudjeluju u raspravama o inicijativama i aktivnostima za razvitak gospodarstva i društvenih djelatnosti;

 

Iz navedenog je jasno kako vladajući u Gradu Livnu NE ŽELE funkcionalne MZ jer se tada sužava njihov manevarski prostor.Iako su 2011. godine formirane, mjesne zajednice nikada nisu konzulitrane od strane Općine Livno, a 2015. godine istječe mandat članovima vijeća mjesnih zajednica.

Općinsko vijeće Livno na 40. sjednici, održanoj 27. lipnja 2016. godine, donosi ODLUKU o raspisivanju i održavanju izbora za članove vijeća mjesnih zajednica na području Općine Livno te zadužuje tadašnjeg načelnika Općine da imenuje Povjerenstvo za provođenje izbora u mjesnim zajednicama što isti čini godinu, dvije poslije.

Povjerenstvo odrađuje prvi krug radnih sastanaka, nakon godinu i pol, u 2018. godini sa članovima Vijeća MZ kojima je istekao mandat i tu priča staje.

Na nedavnom sučeljavanju aktualni gradonačelnik govori kako Gradsko vijeće nije htjelo temu mjesnih zajednica staviti na dnevni red i tu je donekle u pravu, ali samo u očima neupućenih.

Svatko iole upućen može postaviti pitanje: Je li potrebno ponovo s ovom temom ići na Gradsko vijeće kada već postoji Odluka iz 2016. godine o raspisivanju izbora za članove Vijeća MZ?  Jasno da nije bilo potrebe, jer se aktualni gradonačelnik se mogao pozvati na navedenu Odluku i provesti izbore.

Ponukani funkcioniranjem gradske vlasti (HDZ BiH) i njihovom potrebom za apsolutističkom vladavinom izgledno je i vjerojatno da se gradonačelnik u ovom slučaju odlučio „sakriti“ iza Gradskog vijeća i tako direktno onemogućio sudjelovanje Livnjaka u procesu donošenja odluka bitnih za lokalnu zajednicu.