Laktaši idu prvi, ogoljena je još jedna prevara SNSD-a

Što je sa Izbornim zakonom RS-a?

13 svibnja, 2024IRedakcija

Za činjenicu da izborni zakon RS-a nije stupio na snagu prije raspisivanja izbora Dodik krivi Klub Bošnjaka koji sam kontrolira.

Republika Srpska već godinu ne priznaje Christiana Schmidta kao visokog predstavnika, nedavno je usvojen i izborni zakon Srpske, ali kako stvari sada stoje, svi će u listopadu izaći na lokalne izbore u skladu sa Izbornim zakonom BiH koji je nametnuo upravo – Schmidt.

BESPRIJEKORNA PROCEDURA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će vladajuća koalicija u Srpskoj donijeti odluke koje će imati za cilj zaštitu izbornog procesa i stvaranje pretpostavki za afirmaciju Izbornog zakona Republike Srpske.

– Čekati ćemo formalno naš Izborni zakon i, čim se stvore uvjeti, odlučivati ćemo o tome na koji način će se Republika Srpska dalje ponašati. Glavni cilj je da dođemo do formalno besprijekorne sprovedene procedure i donošenja Izbornog zakona Srpske, izjavio je Dodik.

Dodik je podsjetio da Izborni zakon Srpske još nije stupio na snagu zbog procedura koje se odvijaju u Vijeću naroda Srpske i veta Kluba Bošnjaka, te da ukupna procedura, vjerovatno neće biti završena za dva mjeseca.

– Srpska je krenula da donese svoj zakon da bi provela izbore. Računali smo da će to ići brže, ali najava veta Bošnjaka u Vijeću naroda onemogućava nas da djelujemo po tom zakonu. Za Republiku Srpsku su neprihvatljiva nametanja Izbornog zakona BiH. Republika Srpska neće dozvoliti da se to zloupotrijebi. Ako se i prijavimo na izbore, to će biti u namjeri da spriječimo bilo kakve eventualne spekulacije, kazao je Dodik.

Sa druge strane, Skupština grada Laktaši na 34. redovnoj sjednici usvojila je Nacrt rebalansa budžeta za 2024. godinu od 48.400.000 KM. Tim nacrtom je, između ostalog, predviđeno i 110.000 KM za finansiranje troškova održavanja izbora i naknade biračkih odbora za provođenje lokalnih izbora u BiH.

– Zanimljivo je da Laktaši, osnovna izborna baza lidera SNSD-a Milorada Dodika, ne čekaju da na snagu stupi nedavno usvojeni Izborni zakon RS-a, već su spremni da prihvate novac Centralne izborne komisije BiH, a shodno tome i da provedu izbore po Izbornom zakonu BiH, istakao je za Oslobođenje novinar Dragan Maksimović.

Odbornik SDS-a u Skupštini Grada Laktaši Sanjin Ćetojević kaže da su bili zatečeni prijedlogom gradonačelnika Laktaša Miroslava Bojića (SNSD), koji je ovu stavku predložio u okviru nacrta rebalansa budžeta Grada Laktaši za 2024. To je, dodao je on, još jedna ogoljena prevara SNSD-a.

U najvećoj stranci u Republici Srpskoj, SNSD-u, navode da će razgovarati sa koalicionim partnerima te da će javnost na vrijeme biti upoznata o svemu. U ostalim vladajućim strankama se nadaju da će taj sastanak biti održan uskoro.

– S obzirom na to da su počeli da teku rokovi, očekujem da najhitnije bude donesen zajednički stav svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj. Treba da se očitujemo da li učestvujemo u izbornom procesu koji vodi CIK ili ćemo sačekati da na snagu stupi zakon koji je usvojila Narodna skupština, kazao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić i dodao da bi taj sastanak trebalo da sazove lider SNSD-a Milorad Dodik.

JEDAN GLAS

Sličnog stava je i lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, koji također očekuje da vlast u Republici donese zajednički stav o pitanju učešća na izborima koje je raspisao CIK. Čubrilović je kazao kako ne bi bilo dobro da u ovoj fazi stranke iznose svaka svoj stav. Dovoljno je, smatra, cijelu situaciju zakomplicirao   CIK.

– Postoji samo jedan zakon koji se primjenjuje u ovom slučaju. Izborni zakon RS-a nije stupio na snagu niti ga je moguće primijeniti u skladu sa rokovima koji su definirani za lokalne izbore 2024. godine. Mi se nalazimo u veoma jasnoj situaciji. Najveći problem imaju stranke vladajuće koalicije kako izaći iz situacije u koju su se same dovele, poručuje predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

IZVOR: OSLOBOĐENJE