Kukac, biblijska pošast, simbol sreće, svjetski rekorder, kulinarska poslastica

Skakavci – fascinantni kukci s brojnim zanimljivostima

7 srpnja, 2024IRedakcija

Skakavci su kukci karakteristični po dugim i snažnim stražnjim nogama koje im omogućuju skakanje na udaljenost i do 20 puta veću od njihove duljine zbog čega su i dobili naziv. Tijelo skakavca je usko, oči velike, a uši vrlo osjetljive na zvukove. Antene na glavi skakavac koristi za osjet mirisa i dodira, a u ustima imaju dvije vilice prilagođene za kidanje i žvakanje. Krila su tanka i prozirna. Boja skakavca varira od zelene, smeđe, crne, sive do različitih nijansi ovih boja, a često se boja prilagođava okolini kako bi se sakrio od neprijatelja. Međusobno komuniciraju tako što trljanjem nogu ili škripanjem krila proizvode zvukove. Postoji više od 11 tisuća poznatih vrsta skakavaca. Neke vrste skakavaca, a najbolji je primjer afrički skakavac Locusta migratoria, formiraju jata koja se kreću na stotine kilometara i izazivaju ozbiljne probleme poljoprivrednicima. Zato nije čudno što su u Bibliji skakavci jedna od 10 pošasti koju je Bog poslao na Egipat kako bi oslobodio Izraelce iz ropstva.
U kineskoj kulturi skakavci predstavljaju simbol sreće i prosperiteta. Njihovo ime na kineskom jeziku zvuči slično kao riječ za sreću ili bogatstvo.Malo je poznato da je skakavac i svjetski rekorder. Naime, skakavac vrste Chorthippus
brunneus drži svjetski rekord za najduže trajanje skakanja među svim živim organizmima, a afrički skakavac Schistocerca gregaria može postići brzinu letenja od oko 20 km/h.Ako izgubi neki dio od svojih ekstremiteta, skakavac ih može regenerirati.
Skakavci su u nekim zemljama važan izvor proteina i kulinarska poslastica. Prženje je čest način pripreme skakavca, a prže se na ulju dok ne postanu hrskavi. Najpoznatija jela sa skakavcima su Chapulines (meksička grickalica koja uključuje pržene skakavce) i Kunga Cake (afričko jelo s prženim skakavcima). Skakavci se mogu kuhati i kao
takvi biti dodatak u raznim varivima, juhama i umacima. Mogu se i sušiti te se sušeni skakavci koriste kao grickalice.
Iako su više poznati kao štetnici, skakavci imaju nezamjenjivu ulogu u svakom ekosustavu. Hrana su mnogim drugim životinjama uključujući ptice, gmizavce, pauke itd. Važan su dio lanca ishrane i omogućavaju ravnotežu u ekosustavima, a ujedno doprinose razgradnji  organskog materijala i oprašivanju biljaka.

https://zastita-prirode.hr/zasticena-priroda/vrste-i-stanista/cudesni-skakavac-zanimljivosti-i-
cinjenice/