Federalno ministarstvo okoliša i turizma

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio Zakon o zaštiti zraka

25 srpnja, 2024IRedakcija

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na 13. redovnoj sjednici je sa 77 glasova „za“, bez glasova protiv i jednim suzdržanim usvojio Prijedlog zakona o zaštiti zraka, a na prijedlog Vlade Federacije, odnosno Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Resorna ministrica Nasiha Pozder izrazila je zadovoljstvo postignutim konsenzusom i velikom podrškom za donošenje ovog važnog zakonskog rješenja te je istakla da se radi o zakonu koji je urađen uz konsultacije koje su provedene kako sa strukom i civilnim društvom, tako i sa kantonalnim resornim ministarstvima budući da je ovo jedan od onih zakona koji su u zajedničkoj nadležnosti.

„Pitanje kvalitete zraka je životno važno i krajnje je vrijeme da se počne rješavati stavljajući zdravlje ljudi na prvo mjesto. Jasno nam je da osim zakona moramo mijenjati i način upravljanja ekonomijom, jer sam uvjerena da privreda mora biti lider u dekarbonizaciji i energetskoj tranziciji, uz potrebne subvencije i podršku vlasti, ali i mi sami moramo mijenjati svoje navike, odnos prema, na primjer, javnom prevozu i automobilima, načinu grijanja u našim domovima, prevelikoj potrošnji energenata, betonizaciji u gradovima…Važeći Zakon datira iz 2003. godine i posljednji put je mijenjan i dopunjavan 2010. godine a od tada do danas svjedoci smo pogoršanja kvalitete zraka diljem naše zemlje. Stanje zraka u Tuzli, Zenici, Sarajevu, ali i Kaknju, Maglaju ili Lukavcu traže hitnu reakciju i implementaciju mjera koje će proizići iz ovog novog zakona. Mi smo uspjeli napraviti ovaj važan korak naprijed i želim se zahvaliti na doprinosu i kvalitetnim sugestijama i prijedlozima koji su prethodnih godinu dana ali evo i danas stigli od stručne zajednice, civilnog društva te zastupnika i zastupnica“, izjavila je Pozder.

Kroz danas usvojeni zakon vodilo se računa o adekvatnoj transponiranosti EU zakonodavstva, uz poseban osvrt na zemlje regiona i naše realne budžetske i druge mogućnosti, decidnije se definiše pitanje nadležnosti i uloga kantona i lokalnih zajednica u pogledu monitoringa kvalitete zraka, uloga inspekcija na svim nivoima i u različitim relevantnim oblastima, kao što su okoliš, urbanizam, građenje, ali i tržišna inspekcija, budući da se ovim zakonom uređuje i pitanje kućnih ložišta što ranije nije bio slučaj.

„Zakonom se definiše i način saradnje kantona na izradi planova zaštite kvalitete zraka ali i interventnih planova, njihovog sadržaja i radnji koje se preduzimaju u slučaju prekomjernog zagađenja, preciziraju se načini finansiranja i izrada registara zagađivača. Iako se ovaj Zakon ne može striktno posmatrati kroz ekonomsku opravdanost, on ipak dugoročno gledano, kroz mehanizme koje nudi, višestruko je ekonomski opravdan iz razloga što ciljevi zakona jesu izbjegavanje, sprečavanje ili smanjenje štetnih posljedica po ljudsko zdravlje, kvalitetu života i okoliša u cjelini, a krajnje je vrijeme da nam ovo postane prioritet“, zaključila je ministrica Pozder.

Da bi Zakon stupio na snagu, mora biti usvojen i na Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, što se očekuje naredne sedmice, saopštili su iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.