Široki Brijeg

Peticija u Širokom: Roditelji traže subvencioniranje smještaja u privatnim vrtićima

12 srpnja, 2024IRedakcija

Potpisivanje peticije za subvencioniranje smještaja djece u privatnim dječjim vrtićima u Širokom Brijegu održat će se od 12. do 14. srpnja, odnosno u petak, subotu i nedjelju od 18:00 do 22:00 sata u Parku širokobrijeških branitelja (Sajmište), potvrdili su organizatori za portal Jabuka.tv.

Peticijom, koju organizira neformalna skupina roditelja, traži se sudjelovanje županijske i gradske vlasti u subvenciji troškova djece u predškolskim ustanovama odnosno dječjim vrtićima.

Pojedini privatni vrtići u Širokom Brijegu najavili su novo podizanje cijena od jeseni, a roditelji se boje da će to izazvati lančanu reakciju te ovom peticijom žele potaknuti vlast da subvencionira vrtiće kako bi roditelji lakše mogli podnijetinovi udar na kućne budžete.

 

 

Podsjećamo, u Širokom Brijegu radi 11 privatnih vrtića. Uz to, postoje dva javna odnosno gradska vrtića. Prema procjenama Gradske uprave s početka godine, privatne vrtiće pohađa oko 600 djece dok u gradske vrtiće ide 200 mališana.

Cijene u privatnim vrtićima kreću se između 200 i 250 KM, a stigle su i najave od nekih da će mjesečna cijena rasti na 300 pa čak i 330 KM.

Još u ožujku iz Grada Širokoga Brijega rečeno je za portal Jabuka.tv da je u proračunu za 2024. godinu planirano izdvojiti jednokratno oko 100.000 KM za privatne vrtiće te da detalji raspodjele još nisu definirani. Na naš novi upit prije par dana dobili smo kratak odgovor da još nema nikakvih novih informacija po ovom pitanju.

Iznos je svakako nedovoljan jer bi kada bi se navedeni iznos podijelio na 11 privatnih vrtića, svaki od njih dobio bi nešto više od 9.000 KM za cijelu godinu.

Proračun Grada Širokoga Brijega za 2024. godinu je najveći u povijesti te iznosi 22.296.500 KM. Kada izračunamo koliko bi Grad trebao godišnje izdvojiti za subvencioniranje smještaja djece u privatnim vrtićima, kako to primjerice rade susjedni gradovi Ljubuški i Mostar, dolazimo do iznosa koji i nije tako velik kada pogledamo koliki je proračun i koliko se novca izdvoji npr. za pojedine udruge koje čak nisu dužne pravdati potrošeni novac.

Uzmimo podatak odnosno raniju procjenu Grada da privatne vrtiće u Širokom Brijegu pohađa 600 djece. Kada bi Grad svako dijete subvencionirao sa 100 KM mjesečno, dolazimo do iznosa od 60.000 KM mjesečno odnosno 750.000 KM na godišnjoj razini.

Još u prosincu 2023. godine klub vijećnika oporbenog HDZ-a 1990 predložio je da se subvencionira smještaj djece u dječjim vrtićima, no vladajući HDZ BiH odbio je amandman.

Izvor: https://www.jabuka.tv/peticija-u-sirokom-roditelji-traze-subvencioniranje-smjestaja-u-privatnim-vrticima/