Vlada HBŽ

Održana 9. sjednica Vlade Hercegbosanske županije

15 srpnja, 2024IRedakcija

Danas je održana 9. sjednica Vlade Hercegbosanske županije.

Upravi za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata Hercegbosanske  županije  dana suglasnost  Program utroška sredstava- kapitalne potpore pojedincima –braniteljima, stambeno zbrinjavanje iz Proračuna Hercegbosanske županije za 2024. godinu u iznosu od 635.000,00 KM.

Vlada Hercegbosanske županije na današnjoj sjednici dala je suglasnost Upravi za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata Hercegbosanske  županije na  Program utroška sredstava- kapitalne potpore pojedincima –braniteljima, stambeno zbrinjavanje;  ovim Programom utvrđuju se svrha, korisnici, visina, vrsta, način i kriteriji ostvarivanja potpora, izvor sredstava i način i rokovi izvješćivanja o utrošku sredstava kapitalnih potpora  pojedincima – braniteljima za stambeno zbrinjavanje iz Proračuna Hercegbosanske županije za 2024. godinu u iznosu od 635.000,00 KM. Programa kapitalnih potpora je pomoć pripadnicima braniteljske populacije u rješavanju stambenih pitanja, temeljem Pravilnika o stambenom zbrinjavanju branitelja i stradalnika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Upravi za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Hercegbosanske županije dana suglasnost na Program utroška sredstava tekućih prijenosa  u iznosu od 150.000,00 KM – Potpore udrugama proisteklim iz Domovinskog rata.

Vlada je također dala suglasnost Upravi za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Hercegbosanske županije, na Program utroška sredstava tekućih prijenosa u iznosu od 150.000,00 KM – Potpore udrugama proisteklim iz Domovinskog rata.

Također na današnjoj sjednici Vlada je imenovala Povjerenstvo  za žalbe Vlade Hercegbosanske županije, za rješavanje izjavljenih žalbi na prvostupanjska rješenja Uprave za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata HVO-a Hercegbosanske županije,

Na prijedlog Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih donesena je Odluka o odobravanju financijskih sredstava u iznosu od 25 500 KM  Ministarstvu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije u svrhu novčane pomoći JU Starački dom Tomislavgrad za pokriće dijela troškova nabave vozila koje je prilagođeno za prijevoz invalida i nepokretnih osoba za potrebe Staračkog doma Tomislavgrad.  Vlada je dala suglasnost na Dokument okvirnog proračuna Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije za razdoblje 2025. – 2027. godina

 Osigurana sredstva za nabavu seruma protiv zmijskog otrova

Na prijedlog Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih  Vlada je danas donijela Odluku o odobravanju financijskih sredstava u svrhu financijske pomoći zdravstvenim ustanovama za nabavu seruma protiv zmijskog otrova u iznosu 11 466,00KM. Zdravstvene ustanove s područja županije nabavile su serum protiv zmijskog otrova a Vlada je ovom Odlukom  osigurala  financijska sredstva .

Vlada Hercegbosanske danas dala suglasnost  na prijedlog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika doktora medicine-stomatologije, medicinskih sestara i tehničara i pomoćnih radnika u djelatnosti zdravstva na području Hercegbosanske županije

Vlada Hercegbosanske županije danas je dala  suglasnost na prijedlog teksta Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika doktora medicine-stomatologije, medicinskih sestara i tehničara i pomoćnih radnika u djelatnosti zdravstva na području Hercegbosanske županije utvrđenog između Pregovaračkog tima Vlade Hercegbosanske županije s jedne strane  i Sindikata liječnika Hercegbosanske županije, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Hercegbosanske županije i Sindikata pomoćnih radnika u zdravstvu Hercegbosanske županije, s druge strane. Vlada je na današnjoj sjednici ovlastila Dijanu Novković Pećanac, Ministricu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije da u ime Vlade Hercegbosanske županije potpiše Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika – doktora medicine i stomatologije, medicinskih sestara i tehničara i pomoćnih radnika u djelatnosti zdravstva na području Hercegbosanske županije.

Današnjom Odlukom Vlade svim proračunskim korisnicima bit će isplaćen regres u iznosu od 669 KM

Vlada Hercegbosanske županije na današnjoj sjednici donijela je Odluku o isplati naknade za korištenje godišnjeg odmora – regresa za 2024. godinu  u visini 50% prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine po zadnjem objavljenom statističkom podatku Federalnog zavoda za statistiku, u neto iznosu od 669,00 KM po uposleniku. Sredstva za isplatu naknade osigurat će se u Proračunu Hercegbosanske županije za 2024.godinu.

Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost za provedbu javne nabave roba u Upravi za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije u iznosu od 10.000,00 KM, „Nabava opreme – uredske“ . Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o davanju suglasnosti u svrhu provedbe javne nabave sistematskog liječničkog pregleda za djelatnike Uprave za šumarstvo;  procijenjene vrijednosti  10.000,00 KM s PDV – om. Na današnjoj sjednici Vlada Hercegbosanske županije dala je suglasnost Ministarstvu unutarnjih poslova za provedbu javne nabave “ Radovi – održavanje zgrada“ u iznosu od 30 000 KM.

Potpore vjerskim zajednicama

Na današnjoj sjednici Vlade Hercegbosanske županije donesena je Odluka o odobravanju financijskih sredstava za poziciju „Potpore vjerskim zajednicama “u iznosu od 100 000 KM. Riječ je o  potpori Katoličkoj crkvi u iznosu od 60 000 KM, Medžlisu Islamske zajednice 20 000 KM i Pravoslavnoj crkvi 20 000 KM.

Odluke o financijskoj potpori za različite projekte

Danas je Vlada Hercegbosanske županije Odlukama odobrila financijska sredstva: Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Sv. Ana-Lištani kao financijska pomoć za izgradnju Vatrogasnog doma 5000 KM , na prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave  Košarkaškom klubu Borac 1972 iz Drvara 2000 KM u svrhu organiziranja turnira Drvar Streetball 2024. u srpnju 2024. godine. Na prijedlog Ministarstva znanosti, prosvjete kulture i športa  Atletskom  klubu ”Puls” iz Tomislavgrada u svrhu organiziranja cestovne utrke na 10 km ”Duvanjska desetka” u kolovozu 2024. godine 10 000 KM  te Udruzi građana ”Oštrc Studena vrila”  6000 KM u svrhu sufinanciranja malonogometnog turira ”Futsal – Tomislavgrad 2024” planiranog u srpnju 2024. godine.