Skupština HBŽ

Obilježen Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjalučke biskupije u Drvaru

28 srpnja, 2024IRedakcija

U Drvaru je danas obilježen Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije kojim su komemorirani svi mučenici i žrtve ratova i totalitarizama XX. st. s područja Banjolučke biskupije. Komemoracija je započela križnim putem mučenika, nakon kojeg je održano misno slavlje koje je predvodio Banjalučki biskup  mons. Željko Majić.

Misnom slavlju nazočili su i Predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosić, predsjednik Vlade Ivan Vukadin, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić, zastupnik u Skupštine Mladen Šarić i ministar zdravstva FBiH Nediljko Rimac nakon kojeg su položili vijenac i upalili svijeće ispred Spomen križa poginulim Hrvatskim braniteljima.

Spomen-dan uveden je godine 2001. i nosio je naziv „Dan drvarskih mučenika“ – u spomen na drvarskog župnika Waldemara Maksimilijana Nestora koji je toga 27. srpnja 1941. mučki ubijen sa skupinom svojih vjernika vraćajući se s hodočašća sv. Ani iz Knina – a od 2008., odredbom banjolučkog biskupa Franje Komarice, komemoracija mijenja ime u „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije“, i tako postaje biskupijska komemoracija.