Općina Tomislavgrad

Mještani buškoblatskog kraja traže poništavanje odluka i trajno uklanjanje lokacija iz planova za izgradnju vjetroelektrana

29 kolovoza, 2024IRedakcija

Ekološki aktivisti i predstavnici sela Grabovica, Roško Polje, Vinica, Rašeljke i Kazaginac, koja se nalaze u jugozapadnom dijelu općine Tomislavgrad, protive se izgradnji vjetroparkova na lokacijama Vinica i Liskovača.

Okupljeni oko inicijative “Stop vjetrenjačama u buškoblatskom i zavelimskom kraju”, aktivisti su na konferenciji za novinare održanoj u Tomislavgradu istaknuli kako je Općinsko vijeće Tomislavgrad bez ikakve konzultacija s mještana dalo prethodnu suglasnost za gradnju dva vjetroparka na spomenutim lokacijama.

Oni traže poništavanje tih odluka i trajno uklanjanje lokacija Vinica i Liskovača iz planova za izgradnju vjetroelektrana.

– Izgradnja spornih vjetroelektrana podrazumijeva niz negativnih utjecaja na okoliš i zdravlje. Njihovom gradnjom došlo bi do niza ekoloških problema, kao što je uništavanje staništa, štetni utjecaji na podzemne vodotokove i Buško jezero, erozija tla, te problemi povezani s otpadnim vodama. Štetni utjecaji na ljudsko zdravlje uključuju visoku razinu buke, potencijal za izazivanje fotosenzitivne epilepsije i smetnje u telekomunikacijskim sustavima, što može dodatno povećati izloženost štetnim zračenjima – izjavio je Petar Škorić, predstavnik Zavičajnog društva Zavelim.

Marija Krolo, pravnica iz Grabovice, kazala je kako građani imaju pravo podnositi inicijative za donošenje određenog akta ili rješavanja određenog pitanja te da Općina Tomislavgrad može donijeti akt kojim će se zajamčiti da ovi projekti nikada neće zaživjeti.

Stipe Ćavar, predstavnik Udruge mladih „Buško blato“, pročitao je pismo podrške Zavičajnom društvu Zavelim i istaknuo da su svi članovi Udruge jednoglasno odlučili podržati peticiju protiv gradnje vjetroelektrana.

– Naša nastojanja su usmjerena na izbacivanje ovih lokacija iz prostornog plana te na postizanje više transparentnosti u drugim projektima. Mi kao ekološki osviješteni individualci i Udruga nismo protiv ekoloških i održivih projekata. Ova vjetroelektrana je preblizu našim kućama i to je nedopustivo – kazao je Ćavar.

Nikola Mamić iz Mijakova Polja, agronom i zaljubljenik u prirodu, istaknuo je da su mještani saznali za planove o izgradnji vjetroelektrana tek kada je već bila dana suglasnost za koncesije.

– Ovdje smo da zaštitimo naš kraj od devastacije. Razmjeri uništenja su takvi da čovjek ne može vjerovati da je lokalna administracija sklopila takve ugovore s investitorima – rekao je Mamić.

Bivši načelnik Tomislavgrada Zdravko Prka istaknuo je kako su lokacije na kojima se planira izgradnja vjetroelektrana dodane u prostorne planove bez prethodnog odobrenja ili javne rasprave, te je pozvao na povlačenje tih odluka.

Predstavnici Mjesne zajednice Roško Polje Mijo Gačić i Udruge selo Rašeljke Mila Čirko također su izrazili podršku inicijativi, naglasivši da su svi zahtjevi koji su upućeni Općinskom vijeću Tomislavgrad potpuno opravdani.

Prije današnje tiskovne konferencije oglasio se i načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić, koji je kazao da je zaprimio peticiju i primjedbu na prostorni plan te je te dokumente proslijedio nadležnoj Općinskoj službi za graditeljstvo na daljnje postupanje.

U svom reagiranju općinski načelnik istaknuo je da je Općina Tomislavgrad iz svoje odluke izostavila sve lokacije za potencijalne gradnju solarnih polja na spomenutom području.

Izvor: https://relax-portal.info/mjestani-buskoblatskog-kraja-traze-ponistavanje-odluka-i-trajno-uklanjanje-lokacija-iz-planova-za-izgradnju-vjetroelektrana/?