U blizini Wellfleeta u Massachusettsu

Masovno nasukanje više od 140 dupina u Cape Codu potvrđeno je kao najveće u povijesti SAD-a

14 srpnja, 2024IRedakcija

Nasukavanje više od 140 dupina u blizini Cape Coda prošlog mjeseca potvrđeno je kao najveće masovno nasukavanje sisavaca u povijesti Sjedinjenih Država, kažu spasioci životinja.

Konačni pregled podataka i snimaka iz zraka masovnog nasukavanja u blizini Wellfleeta u Massachusettsu, za koji se vjeruje da je započeo 28. lipnja, otkrio je da je u to umiješano 146 dupina, objavio je u četvrtak Međunarodni fond za dobrobit životinja.

Wellfleet se nalazi na sjeveroistočnom kraku Cape Coda. Dupini su pronađeni nasukani u plitkim blatnim ravnima Wellfleeta u području zvanom “Gut”, ili Veliki otok na rijeci Herring. “Vjerujemo da je 102 preživjelo višednevni događaj, što je (oko) 70% stopa preživljavanja”, prema Stacey Hedman, direktorici komunikacija za globalnu neprofitnu organizaciju za dobrobit i očuvanje životinja, koja spašava , rehabilitira i pušta životinje.

Sedam dupina je eutanazirano, a 37 je umrlo prirodnim putem, prema Hedmanu.

Organizacija je prošlog mjeseca priopćila da bi nasukanje za ono što se isprva govorilo kao oko 125 atlantskih bjelobokih dupina u tom području moglo biti “najveće pojedinačno masovno nasukavanje” u povijesti organizacije, CNN je prethodno izvijestio. Dupini, kitovi ili pliskavice smatraju se nasukanim ” kada se pronađu mrtvi , bilo na plaži ili plutaju u vodi, ili živi na plaži i ne mogu se vratiti u vodu”, prema Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu.

“Ovo spašavanje je bilo puno izazova zbog broja dupina, velike veličine mnogih životinja, koliko su bile raširene na velikom području, teških uvjeta blata i kompliciranih lokacija s kojih smo mogli doći do njih”, rekla je Misty Niemeyer, koordinator za organizaciju, u prošlomjesečnoj izjavi.

Organizacija je rekla da se masovno nasukanje “smatralo zatvorenim” do 8. srpnja, do kada je više od 100 dupina vraćeno svojim domovima u dubljim vodama. Satelitske oznake za praćenje pričvršćene na dupine pokazale su da su plivali na sigurnoj udaljenosti od obale, prema Hedmanu.

“Primali smo izvješća od brodova za promatranje kitova koji su vidjeli neke od dupina – identificirane privremenim oznakama – kako sada plivaju među drugim skupinama od stotina drugih dupina koji nisu bili dio nasukavanja – sretna slika!” rekao je Hedman.

Iako dva prethodna događaja na Havajima i Florida Keysu pokazuju vrste dupina kako kruže u plitkoj vodi, najnoviji događaj označava najveći broj dupina nasukanih u jednom događaju nasukanja, prema organizaciji.

Više dupina nasuka se duž 12 milja duge obale Cape Coda nego na bilo kojem drugom mjestu u svijetu, prema organizaciji.

Izvor: