Rezultati istraživanja

Korupcija među mladima

18 srpnja, 2024IRedakcija

Rezultati istraživanja o korupciji među mladima u BiH
U posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini se sve više razgovara o odlasku mladih iz zemlje i faktorima koji utiču na njihov odlazak. Često se pored ekonomske situacije kao jedan od razloga nađe i korupcija u svim sferama života.
Međutim, prema najnovijem online istraživanju provedenom među mladima u Bosni i Hercegovini brojni ispitanici su pokazali nedovoljno razumijevanje ključnih pojmova vezanih za korupciju, pa je zbog toga u zaključku ukazano na potrebu za kontinuiranom edukacijom i podizanjem svijesti o korupciji.
U ovom istraživanju koje je obuhvatilo različite aspekte percepcije i iskustva mladih sa korupcijom, je sudjelovalo više od dvije stotine mladih, a rezultati su pokazali da:
29.4% ispitanika tačno definiše korupciju kao zloupotrebu povjerenih ovlaštenja za
privatnu korist.
71.4% mladih nije imalo tačno razumijevanje pojma sukoba interesa
72.6% ispitanika nije znalo ko su uzbunjivači/zviždači.
Pored nerazumijevanja određenih pojmova, većina ispitanika je ipak bila uspješna u prepoznavanju različitih oblika korupcijskog ponašanja u obrazovnim institucijama i zdravstvenim ustanovama, a mnogi su svjedočili ili čuli za pritiske na nastavnike za poboljšanje ocjena, preporučivanje privatnih instrukcija, netransparentne upise, te darivanje nastavnika i ljekara.
Na osnovu rezultata istraživanja razvijene su konkretne preporuke za poboljšanje situacije, koje uključuju neke od veoma važnih tema za društvo, kao što su proaktivno ažuriranje prostorno-planskih dokumenata i provođenje javnih konsultacija, transparentne procedure zapošljavanja u lokalnim zajednicama i podizanja svijesti o važnosti prijavljivanja korupcije i jačanje povjerenja u nadležne institucije.
Cijeli set zaključaka i preporuka možete pronaći na web stranici: https://anticorlab.ba/edukacija/220/
Istraživanje je provedeno u okviru projekta „Antikorupcijski forenzički lab za mlade u lokalnoj zajednici“ koji je implementiralo udruženje „Ja bih u EU“, uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.
Autor: Muamer Zukanović