HBŽ

Javni poziv predstavnicima civilnog društva, akademske zajednice, gospodarstva i sindikata za sudjelovanje u procesu analitičkog pregleda zakonodavstva Europske unije

11 lipnja, 2024IRedakcija

Direkcija za europske integracije poziva predstavnike civilnog društva, akademske zajednice, gospodarstva i sindikata da sudjeluju u pregledu zakonodavstva Europske unije (screening).

Europsko vijeće je 21. ožujka 2024. donijelo Odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom za članstvo u Europskoj uniji (EU), a DEI je 25. travnja 2024. od Europske komisije dobila materijale za eksplanatorni screening, čime je počela prva faza pregovora.

Od zainteresiranih se očekuje da nakon analize materijala, Direkciji za europske integracije (DEI) dostave potencijalna pitanja koja će biti proslijeđena Europskoj komisiji.  Radi se o prezentacijama i snimkama sastanaka eksplanatornih screeninga s Albanijom, Republikom Sjevernom Makedonijom, Moldavijom i Ukrajinom.  Materijali su proslijeđeni svim institucijama u Bosni i Hercegovini i radnim grupama u sustavu koordinacije procesa europskih integracija, na analizu i pripremu potencijalnih pitanja za Europsku komisiju. Pitanja se, prema uputi Europske komisije, ne trebaju odnositi na unutarnju strukturu Bosne i Hercegovine, nego na zakonodavstvo Europske unije i njegovu primjenu.

Funkcionalni dijalog s predstavnicima civilnog društva i sudjelovanje građana u procesu kreiranja i provođenja javnih politika važan je element procesa europskih integracija. Sudjelovanje predstavnika civilnog društva, akademske zajednice, gospodarstva i sindikata u procesu pristupanja doprinosi boljem razumijevanju nužnih reformi u BiH, te je stoga potrebno aktivno uključivanje u proces pregovora od samog početka.

Detaljnije informacije s potrebnim podacima, dokumentima i uputama kako preuzeti materijale za eksplanatorni screening, te na koji način i u kojem vremenskom roku dostaviti potencijalna pitanja za Europsku komisiju, dostupne su na službenoj stranici DEI.