Dostupno do 29.rujna

Izložba “Delmati: snaga zajedništva” otvorena u Zemaljskom muzeju BiH

19 kolovoza, 2024IRedakcija

U Zemaljskom muzeju BiH 14.08.2024. godine, otvorena je izložba “Delmati: Snaga zajedništva”.

Otvorenje je počelo performansom, koji je snažnom metaforom snage zajedništva i scenskim nastupom simbolizirao kako zajedničkim trudom možemo prevladati sve izazove. Ovaj performans je pokazao snažnu poruku koja se nalazi i u naslovu izložbe, koja istražuje upravo ovu temu, oživljavajući historiju Delmata, jednog od najvažnijih ilirskih plemena, koji su kroz zajedništvo ostavili dubok trag u kulturnom naslijeđu. Međunarodna saradnja 11 institucija iz dviju država koje su dio ovog projekta, simbolizira istu snagu zajedništva koja je bila ključna i za uspjeh Delmata.

Izložba osim arheoloških predmeta, uključuje i multimedijalne prezentacije poput idealnih rekonstrukcija i virtualne stvarnosti, kao i edukativne sadržaje, koji posjetiocima pružaju uvid u život i običaje Delmata, njihovu umjetnost, religiju i svakodnevicu.

Dr.sci. Ana Marić, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH, pozdravila je goste u ime institucije. Stipan Dilber, kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu, ali i koordinator projekta za Bosnu i Hercegovinu, kazao je da “delmatska prošlost jako slabo istražena, budući da se lokaliteti koji se vežu za Delmate nalaze na nedostupnijim mjestima tako da je izostao od stručne javnosti“. Na kraju predstavljanja direktorica Muzeja Cetinske krajine – Sinj, Darija Domazet, ujedno i koordinatorica ovog projekta u Republici Hrvatskoj, je posjetiocima dala više informacija o samoj koncepciji izložbe i njenom sadržaju.

Prisutnima se obratio i Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, ministrica Federalnog ministarstva kulture i športa, Sanja Vlaisavljević i načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Mirjana Ana Maria Piskulić, koja je nakon prigodnog obraćanja proglasila izložbu otvorenom.

Izložba će u biti dostupna javnosti do 29. septembra 2024. godine u Zemaljskom muzeju BiH, nakon čega nastavlja svoje epsko putovanje.