Podnožje planine Kamešnice

Izaslanstvo Vlade Hercegbosanske županije na svečanom otvorenju gradilišta VE Široka Draga

14 kolovoza, 2024IRedakcija

Danas je u podnožju planine Kamešnice na lokalitetu Široka Draga upriličeno svečano otvorenje gradilišta istoimene vjetroelektrane. Projekt je to kojeg, uz investitora Aspiravi iz Belgije, razvija tvrtka IMRES Smart Greenergy d.o.o. Livno. Prethodno je potpisan ugovor za izvođenje građevinskih radova na vjetroelektrani „Široka Draga“ s livanjskom tvrtkom Roco-Commerce d.o.o., a svečanim presijecanjem vrpce radove su otvorili federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i direktor IMRES-a Pero Vrdoljak.

Današnjoj svečanosti  uz investitore i izvođače radova,  predstavnike svih razina vlasti nazočili su i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, ministar gospodarstva u Vladi Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić, ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Mario Lovrić, predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosić i brojni drugi gosti.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin  kazao je medijima kako sve razine vlasti i svi akteri uključeni u ovakve projekte trebaju kroz svoje djelovanje osigurati distribuciju  električne energije prema zemljama Zapadne Europe. Na ovaj način kroz europske investitore , što je u ovom slučaju poduzeće Aspiravi iz Belgije, pokazujemo da smo opredijeljeni na euroatlantske integracije BiH.

Vjetroelektrana  „Široka Draga“ gradi se na iznimno zahtjevnom i nepristupačnom planinskom terenu i svojom snagom od 125,4 MW jedan je od najvećih projekata na širem području.  Inače, ukupna vrijednost projekta VE Široka Draga je 160 milijuna eura.