Županijske organizacije

Iz NiP-a odgovorili DF-u i SDA-u: Svaki tragičan događaj koristite za prikupljanje jeftinih bodova

11 lipnja, 2024IRedakcija

Nakon što su kantonalni odbori Demokratske fronte i Stranke demokratske akcije kritikovali Vladu Kantona Sarajevo na čelu s ministrom policije Admirom Katicom, oglasili su se iz Naroda i pravde, kazavši da ove stranke svaki tragičan događaj koriste za prikupljanje “jeftinih političkih poena”.
Iz NiP-a pitaju DF i SDA za šta konkretno krive ministra Katicu i zbog čega traže njegovu ostavku.”Zato što je policija stavila pod kontrolu lice koje je upotrijebilo vatreno oružje, izvršila uviđaj i predala ga u nadležnost Tužilaštvu Kantona Sarajevu u roku od nekoliko sati? Ili zbog toga što je policija KS osobu na koju je pucano do sada hapsila, privodila i predavala tužilaštvu nekoliko puta? Ili zato što se desilo krivično djelo u kojem je učestvovalo lice koje je umjesto u zatvoru, bilo na ulici? “, pitaju se iz NiP-a.

Kazali su da ni ministar, ni policija ne donose presude niti šalju u zatvor, već da to rade sudovi.

“Dobro znate da ni ministar ni policija ne mogu osloboditi presuđene iz zatvora. Vama, članovima političkih stranaka, zastupnicima u Skupštini KS, delegatima u domovima naroda, zastupnicima u predstavničkim domovima, direktorima – nije neophodno objašnjavati šta su čije nadležnosti, jer vi to dobro znate. Međutim, iako znate, opet računate da ćete možda zavesti neke manje informisane ljude i dobiti njihovu naklonost spinovima i insinuacijama. Također znate, jer ste o tome slušali i diskutovali na tematskoj sjednici o sigurnosti u KS, da policija Kantona Sarajevo nema neriješenih krivičnih djela ubistava, da je smanjen ukupni broj krivičnih djela na području Kantona Sarajevo, da sve slučajeve koji su posljednjih mjeseci u fokusu javnosti policija je također rasvijetlila, uhapsila počinioce i predala tužilaštvima”, dodali su.

Kažu da umjesto targetiranja “istinski odgovorne adrese” u pravosudnom lancu i vršenja pozitivnog pritiska s ciljem rješavanja stvarnih problema, DF i SDA pribjegavaju dezavuisanju javnosti praveći “nesagledivu štetu.”

“Po ko zna koji put pokazujete da u vašem fokusu nije interes građana već kratkoročni interesi vaših stranaka. Vaša zaslijepljenost osudama svega što radi Vlada Kantona Sarajevo, uključujući i MUP KS, postaje zabrinjavajuća. Nabavka helikoptera posebno Vam je zasmetala, pored svih benefita za sigurnost života i imovine koje će građani ove zemlje imati. Dovodite u pitanje i kapacitiranje MUP-a ljudskim resursima i opremom!? S obzirom da vam nije strano da glumite amneziju, “zaboravili ste” prijem 200 mladih policijskih službenika u nikad transparentnijoj proceduri, kao i skori prijem 280 novih. Vjerovatno ćete, kao i do sada, prešutjeti njihovu smotru, kao i body kamere na njihovim uniformama, nova policijska oklopna vozila, kao što ste prešutjeli svaki do sada učinjen dobar korak Vlade i MUP-a KS, od novih tramvaja, helikoptera, porodiljskih naknada, besplatnih udžbenika, subvencioniranih vrtića itd. Za početak bi bilo dobro da se osvrnete na rad kantonalnih policija tamo gdje vi još uvijek upravljate procesima”, dodaju.

Na kraju su im poručili da pređu s “jeftinih riječi” na posao i djelima pokažu ono što pričaju.

“Mi ćemo, za razliku od vas, pozdraviti svaki dobar korak koji naprave vaši kadrovi”, zaključeno je.