Stigle viroze

Iz Mostara upozoravaju: Sve je više pacijenata s respiratornim i želučanim problemima

prije 8 satiIRedakcija

U ambulantama obiteljske medicine primjetno je povećanje broja pacijenata s virozama, a voditeljica Službe obiteljske medicine mostarskog Doma zdravlja, dr. Edita Černi Obrdalj, ističe da su ove godine viroze značajno ranije počele.

“Zadnjih dana povećan je broj pacijenata s virozama dišnog sustava, kao i sa želučanim virozama. Pacijenti dolaze s povišenom temperaturom, upalom grla i kašljem ili mučninom i proljevom. Ove godine smo imali povećan broj viroza tijekom cijelog ljeta, a za ovako velik broj viroza je prilično rano,” istaknula je doktorica Černi Obrdalj.

Dodala je kako u povećanom broju uglavnom dolaze mlađi ljudi i školska djeca, javlja Fena.

“Nije potrebno dolaziti s prvim znakovima bolesti, već pričekati barem tri dana, a ako temperatura ne pada, ako je visoka ili se simptomi ne povlače, tada treba posjetiti liječnika. Osobe s kroničnim bolestima trebaju biti opreznije, dobro se hidrirati i, ako imaju visoku temperaturu ili teže simptome bolesti, naravno, odmah se javiti liječniku,” poručila je.

Ima i korone

Rekla je kako ima i pacijenata zaraženih koronavirusom, no riječ je o blažim simptomima bolesti. Građanima je savjetovala redovito održavanje higijene te rad na jačanju imuniteta.

“Treba održavati higijenu, redovito prati ruke, izbjegavati zatvorene prostore i masovna okupljanja, eventualno nositi masku ako smo u kontaktu s osobom koja je već oboljela (mala kućna izolacija), raditi na jačanju imuniteta, uravnoteženoj i zdravoj prehrani s puno vitamina, unositi dovoljno tekućine, provjetravati prostorije i slično,” naglasila je voditeljica Službe obiteljske medicine mostarskog Doma zdravlja, dr. Edita Černi Obrdalj.

Izvor: https://www.dnevno.ba/vijesti/bosna-i-hecegovina/iz-mostara-upozoravaju-sve-je-vise-pacijenata-s-respiratornim-i-zelucanim-problemima-330831/