Evo odgovora

Hoće li se na hrvatske državljane iz BiH primjenjivati nova pravila na granicama EU?

30 kolovoza, 2024IRedakcija

europski sustav putnih informacija i autorizacije (ETIAS) i Entry/Exit sustav (EES) uskoro bi trebao biti na snazi u zemljama Europske unije (EU) i šengenskog područja. Planirani datum uspostave EES sustava je 10. studenog, a primjenu tog sustava osjetit će i građani Bosne i Hercegovine. Naime, EES sustav je definiran Uredbom (EU) 2017/2226, a radi se o sustavu za registraciju podataka o ulasku i izlasku te podataka o odbijanju ulaska za određene državljane trećih zemalja koji prelaze vanjske granice država članica. Budući da je Hrvatska država s kojom BiH ima najveću granicu, a članica je EU, zatražili smo više informacija o novim pravilima prelaska granica.

Skeniranje otisaka prstiju i lica

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske za Bljesak.info su kazali kako se EES uspostavlja radi daljnjeg poboljšanja upravljanja vanjskim granicama, a posebno radi provjere poštuju li se odredbe o dopuštenom razdoblju boravka na državnom području država članica. ”Pomoću ovog sustava se elektronički registrira vrijeme i mjesto ulaska i izlaska državljana trećih zemalja kojima je dopušten kratkotrajni boravak na državnom području država članica te izračunava trajanje njihova dopuštenog boravka”, istaknuli su iz MUP-a RH.

Tim sustavom će se, dodaju, zamijeniti obveza otiskivanja pečata u putovnice državljana trećih zemalja. Iako pečata u putovnicama neće biti, od građana će se zahtijevati drugi podaci. ”Kroz EES sustav će se registrirati otisci četiri prsta desne ruke i prikaz lica državljana trećih zemalja izuzetih od obveze posjedovanja dugotrajne vize, radi omogućivanja točne provjere i identifikacije, čime se osigurava da državljanin treće zemlje nije već registriran pod drugim identitetom ili na temelju druge putne isprave”, rekli su za Bljesak.info iz hrvatskog MUP-a. Dodaju kako su djeca mlađa od 12 godina izuzeta od obveze davanja otisaka prstiju te se neće plaćati nikakva naknada.

S druge pak strane, sustav ETIAS, je definiran Uredbom (EU) 2018/1240, njegova uspostava na razini EU planirana je u prvoj polovici 2025. godine, a odnosi se na putnike koji su izuzeti od viznog režima. Njime će se, kažu iz MUP-a RH, omogućiti procjena (prije dolaska osobe na granični prijelaz) bi li prisutnost određenih državljana trećih zemalja na državnom području država članica predstavljala rizik za sigurnost, rizik od nezakonitog useljavanja ili visok rizik od epidemije. Za ovu svrhu plaća se i naknada.

”U tu svrhu uvodi se odobrenje putovanja te se utvrđuju uvjeti i postupci za izdavanje ili odbijanje tog odobrenja. Podnositelj zahtjeva plaća naknadu za odobrenje putovanja u iznosu od sedam eura za svaki zahtjev. Odobrenje vrijedi tri godine”, navode za Bljesak.info. Osobe mlađe od 18 godina ili starije od 70 godina oslobođene su, tvrde, obveze plaćanja naknade za odobrenje putovanja. Iz hrvatske policije napominju da se na državljane EU, uključujući i državljane RH, bez obzira na mjesto prebivališta – odnosno na i Hrvate u BiH, neće primjenjivati sustav ETIAS niti EES sustav. Iz Ministarstva poručuju kako se trenutno kroz stručne radne skupine u Bruxellesu dogovara središnji način izvještavanja javnosti, vezano uz uspostavu Entry/Exit (EES) sustava i sustava ETIAS, budući će se ista pravila odnositi na sve zemlje članice. Sveobuhvatne i detaljne informacije na razini EU, koje će uključivati detaljan hodogram postupanja, izuzetke i sve druge informacije korisne za sve građane, trebale bi biti poznate ubrzo.

Izvor: https://abcportal.info/hoce-li-se-na-hrvatske-drzavljane-iz-bih-primjenjivati-nova-pravila-na-granicama-eu-evo-odgovora/