Brojni uzvanici

Helez organizirao bajramski prijem u zgradi Parlamenta BiH

13 lipnja, 2024IRedakcija

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) organizovao je bajramski prijem u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.
Prijem je okupio brojne ličnosti iz javnog, kulturnog, političkog i sportskog života.

Prijemu su, između ostalih, prisustvovali visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić, ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo, komandant EUFOR-a generalmajor Laszlo Sticz, komandant Dragan Vikić, federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, potpredsjednik FBiH Igor Stojanović te brojni frugi zvaničnici.

Helez se obratio prisutnima i istakao da su dani predstojećeg blagdana Kurban-bajrama za muslimane u BiH posebno značajni.

“Kurban-bajram nosi poruku jednakosti i jedinstva, solidarnosti i razumijevanja, ljubavi i praštanja. Ove univerzalne poruke i vrijednosti muslimani BiH na poseban način osjećaju, razumiju i stoljećima njeguju, primjenjuju sa svojim najbližim komšijama, prijateljima i sugrađanima”, istakao je Helez.

Dodao je da tradicionalno svi vjernici u našoj zemlji posebnu osjetljivost i odgovornost u blagdanskim danima pokazuju prema onima koji su u stanju potrebe i prema onima koji u ovim trenucima vode teške bitke.

“Današnji skup je prilika za sve nas u BiH da se prisjetimo svega onog što smo zajedno postigli u proteklom vremenu, a postigli smo puno, posebno u kontekstu približavanja EU. Neka nas ovi uspjesi dodatno ohrabre i motivišu kako bi nastavili i dalje raditi na izgradnji stabilne, sigurne i prosperitetne BiH, članice EU, porodice kojoj geografski, civilizacijski i kulturološki pripadamo stoljećima. Snaga naše domovine je u našoj sposobnosti da gradimo mostove dijaloga, da iznađemo način i prevaziđemo prepreke. Pobjednik je uvijek onaj koji je sposoban da voli, popušta i oprašta, a ne onaj ko se svojeglavo drži svojih procjena”, rekao je Helez.

Poručio je da je evropska BiH, zemlja jednakih građana i naroda zajednički cilj kojem svi skupa u BiH trebamo težiti.

Izvor: https://www.klix.ba/vijesti/helez-organizovao-bajramski-prijem-u-zgradi-parlamenta-bih-uz-prisustvo-brojnih-zvanica/240613163