Ured za reviziju institucija FBIH

GRAD LIVNO: Dugogodišnje kršenje Zakona o javnim nabavkama

15 kolovoza, 2024IRedakcija

U pojedinim slučajevima nabavki Grada Livna tenderska dokumentacija nije sadržavala potpune informacije, nisu određene tačne ili okvirne količine predmeta nabavke, niti rokovi izvođenja radova, birane su firme  koje nisu ni ispunjavale uslove iz tenderske dokumentacije, sve ovo predstavlja kršenje ZJN utvrdili su federalni revizori

 

Grad Livno od Ureda za reviziju institucija FBiH dobio je negativno mišljenje za usklađenost njihovog rada sa zakonskim i drugim propisima u 2023. godini. Ukratko rečeno Grad Livno kršio je zakone u nekoliko segmenata a jedan od njih je i u postupcima javnih nabavki.

„Tenderska dokumentacija u postupcima nabavke izvođenja radova i održavanja cesta nije sadržavala informacije o opremi koju ponuđači trebaju imati u vlasništvu ili na raspolaganju, niti su određene tačne ili okvirne količine predmeta nabavke i rokovi izvođenja radova. Za radove ugovorene vrijednosti 2.887.260 KM nisu obrazloženi razlozi prekoračenja rokova izvođenja i nisu aktivirane zaštitne odredbe ugovora. E-aukcija u postupku nabavke radova izgradnje sekundarne vodovodne mreže održana je 50 dana nakon otvaranja ponude, a izvođač radova nije uveden u posao ugovorene vrijednosti 1.330.207 KM do kraja 2023. godine zbog dužine trajanja postupaka javne nabavke što je za posljedicu imalo povrat primljenih sredstava za ove namjene“, naveli su revizori.

Plan javnih nabavki za 2023. donesen je 20.01. 2023, a tokom godine izvršeno je šest izmjena i dopuna. Procijenjena vrijednost javnih nabavki, nakon izvršenih izmjena i dopuna, iznosila je 9.822.126 KM.

Dio iz revizorskog izvještaja

 

Prilikom provođenja postupaka primjenjivao se kriterij ekonomski najpovoljnije ponude, pri čemu su kao podkriteriji određeni: cijena (80% ukupnog broja bodova), rok za izvođenje radova (10%) i garantni rok na izvedene radove (10%). Tenderskim dokumentacijama je, naprimjer, utvrđen minimalan i maksimalan rok za izvođenje radova. Kao dokaz da su izvođači osposobljeni za izvođenje radova Grad je zahtijevao dostavljanje Izjave o građevinskim mašinama i tehničkoj opremi kojom izvođač raspolaže, a nije utvrđeno koja je mehanizacija potrebna za izvođenje radova.

„Slijedom navedenog, konstatujemo da neophodne informacije i pojašnjenja na osnovu kojih ponuđači mogu pripremiti svoje ponude nisu jasno definisana, što nije u skladu s članom 53. Zakona o javnim nabavkama“, naveli su revizori.

Nabavka izvođenja radova na izgradnji sekundarne vodovodne mreže za naselje Ljubunčić i rezervoar Ljubunčić I faza, PS Ljubunčić 2 i elektro radovi, rezervoar II procijenjene vrijendosti 1.069.323 KM trajala je skoro dvije godine. Ova nabavka prvi put je pokrenuta 14. 3. 2022. godine. Nakon nekoliko žalbi postupak je poništen skoro godinu dana kasnije u maju 2023. godine. Novi postupak je raspisan polovinom juna prošle godine.

„U ponovljenom postupku, e-aukcija je održana 50 dana nakon otvaranja ponuda, te je zaključen ugovor u vrijednosti od 1.330.207 KM. Izvođač radova nije uveden u posao do kraja 2023. godine zbog dužine trajanja postupaka javne nabavke što je za posljedicu imalo povrat primljenih sredstava za ove namjene. Ne možemo potvrditi da su ovi postupci javnih nabavki provedeni s ciljem najefikasnijeg korištenja javnih sredstava, kako je to utvrđeno članom 3. Zakona o javnim nabavkama, jer je za posljedicu imalo povrat primljenih sredstava od Federalnog ministarstva finansija u iznosu od 380.000 KM“, naveli su revizori.

Ovo nije bila jedina problematična nabavka Grada Livna i prilikom izvođenja radova na izgradnji fekalnog kolektora i vodovoda došlo je do problema. Prema odredbama ugovora zaključenih od 4. 7. 2023. godine sa firmom „G&M Semren“ d.o.o. Bila u vrijednosti od 266.188 KM i sa firmom „Omazić“ d.o.o. Livno u vrijednosti od 107.640 KM, izvođači su bili u obavezi izvršiti radove u roku od 90 dana nakon što zaprime pismene naloge Grada. Izvođači su ponudili minimalnu vrijednost roka za izvođenje radova kao potkriterija za ocjenu ponuda.

U ugovorima prezentiranim, revizorima nije bio predviđen rok za uvođenje izvođača u radove, a kod radova na izgradnji fekalnog kolektora izvođač je uveden u radove 83 dana od dana zaključenja ugovora. Prema prezentiranim podacima, izvođači se nisu pridržavali ugovorenih rokova za izvođenje radova, a Grad nije utvrdio razloge prekoračenja rokova, te u skladu s tim aktivirao kaznene odredbe predviđene ugovorima.  Rok važenja garancija za uredno izvršenje ugovora, koje su tražene tenderskim dokumentacijama, istekao je prije nego što su izvođači okončali ugovorene radove.

Revizori su utvrdili da je Grad Livno kod nadzora nad realizacijom ugovora koji su zaključeni u prethodnim godinama postupao identično kao kod ugovora zaključenih u 2023. godini.

Ugovor o izgradnji sekundarne vodovodne mreže sa izvođačem radova „Roco commerce“ d.o.o. Livno u vrijednosti 1.225.576 KM je zaključen je 9. 11. 2022. godine. Rok za izvođenje radova bio je 180 dana međutim prema građevinskom dnevniku izvođač je uveden u radove 20. 11. 2023. godine, dakle više od godinu dana nakon zaključenja ugovora. Do kraja 2023. godine radovi nisu okončani, a do tada je izvođač izveo radove u ukupnoj vrijednosti od 331.882 KM (27,08% ukupno ugovorene vrijednosti).

Ugovor o izgradnji prometnice u RP Rasadnik sa istim izvođačem radova vrijedan 993.330 KM je zaključen u decembru 2022. godine. Rok za izvođenje radova bio je 180 dana. Do kraja 2023. godine radovi nisu okončani, a do tada je izvođač izveo radove u ukupnoj vrijednosti od 510.187 KM (51,37% ukupno ugovorene vrijednosti). Obrazloženje zašto je izvođač nije okončao radove nije prezentirano revizorima.

Do problema je došlo i u postupku održavanja cesta u Gradu Livnu, početkom 2021. godine zaključen je okvirni sporazum sa izvođačem radova „Livnoputovi“ d.o.o. Livno u vrijednosti od 3.744.000 KM za period 2021. – 2024. godina.

„Budući da tenderskom dokumentacijom nisu određene tačne ili okvirne količine predmeta nabavke, niti rokovi za izvođenje radova, konstatujemo da nije sačinjena u skladu sa članom 53. Zakona o javnim nabavkama. Nije nam prezentirano da Grad raspolaže informacijama o periodu obavljanja radova, niti o realizaciji okvirnog sporazuma za održavanje saobraćajnica, slijedom čega konstatujemo da nije uspostavljen nadzor nad realizacijom po zaključenim ugovorima. Godišnje obavještenje o dodjeli ugovora za ovaj okvirni sporazum za ugovore dodijeljene u 2022. godini objavljeno je na portalu javnih nabavki, ali ne i za ugovore dodijeljene u 2023. godini, što nije u skladu sa članom 74. Zakona o javnim nabavkama“, naveli su revizori.

 

(pratimotendere.ba)