9 projekata iz HBŽ

Erlić u Mostaru dodijelio 88 ugovora prekogranične suradnje vrijednih 4,2 mil. €

3 lipnja, 2024IRedakcija

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić dodijelilo je u ponedjeljak u Mostaru ugovore za 88 projekata vrijedne 4,26 milijuna eura koje ustanove iz BiH realiziraju s partnerima iz Republike Hrvatske u sklopu programa prekogranične suradnje.

Na poziv kojega je početkom godine raspisalo hrvatsko ministarstvo stiglo je 300 prijava, a odobreno je 88 projekata. U svim tim projektima zajednički sudjeluju jedna ustanova iz Republike Hrvatske i partnerska iz većinskih hrvatskih općina u Bosni i Hercegovini.

Kako je objasnio hrvatski ministar ti se projekti realiziraju u sklopu Programa prekogranične suradnje između institucija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa ciljem “gospodarskog i svekolikog razvoja te se osiguravaju pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje prekograničnih razvojnih potencijala na dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini”.

“Cilj ovoga programa je prije svega potpora Hrvatima u BiH što je za ovu vladu jedan od prioriteta”, rekao je Erlić u izjavi za medije u Mostaru.

Ovaj se program provodi od 2021. godine. Ove godine je za te namjene izdvojeno 4,2 milijuna eura. Financiraju se projekti od obnove vrtića i staračkih domova, do bolnica i katoličkih Crkava, ili pak prometnica.

Od 88 projekata čak 9 su iz Hecegbosanske županije, a to su: Županijska bolnica “Dr fra Mihovil Sučić” Livno za Unapređenje zdravstvenih usluga bolnica kroz nabavku medicinske opreme , edukaciju djelatnika i razmjenu iskustava. Zatim Speleološko društvo Mijatovi dvori iz Tomislavgrada za Sigurnost bez granica. Dječji vrtić Tomislavgrad za Veseli kutak za kreativni kutak. Ustanova “Hrvatski dom” Kupres za KUPRU-zajedno za razvoj. Planinarsko društvo “Orlova stina” Tomislavgrad, Osnovna škola “fra Miroslav Džaje” Kupres za Razvoj obrazovanja i sporta na području Općine Kupres. Nogometni klub “Šujica”, JU Kulturno-informativni centar Tomislavgrad,  Grad LIvno.