Dobre vijesti?

BiH očekuje ekonomski rast i slabljenje inflacije

9 svibnja, 2024IRedakcija

Centralna banka Bosne i Hercegovine objavila je svoj proljetni krug makroekonomskih projekcija za razdoblje od 2024. do 2026. godine.

Prema priopćenju, očekuje se umjeren rast ekonomske aktivnosti u srednjem roku, uz daljnje opuštanje inflatornih pritisaka.

Evo ključnih poruka:

Tijekom projekcijskog razdoblja od 2024. do 2026. godine, očekujemo umjeren rast ekonomske aktivnosti, uz daljnje opuštanje inflatornih pritisaka.

U usporedbi s jesenskim krugom projekcija iz 2023. godine, projekcija rasta ekonomske aktivnosti u 2024. godini revidirana je prema gore, na razinu od 2,6%. Stvarni ekonomski rast na kraju projekcijskog horizonta trenutno se procjenjuje na 3,3%. Najveći doprinos ekonomskom rastu očekuje se od osobne potrošnje zbog povećanja nominalnih plaća i doznaka iz inozemstva.

Za 2024. godinu projiciramo inflaciju od 2,6%, što je za 0,3 postotna poena niže u usporedbi s krugom srednjoročnih projekcija iz studenog 2023. godine, i u skladu je s najnovijim kratkoročnim procjenama inflacije. Očekujemo nastavak postupnog opuštanja inflatornih pritisaka do kraja projekcijskog horizonta.

Naglašavamo da su procijenjene i ocijenjene vrijednosti BDP-a i njegovih komponenti, kao i inflacije, izložene visokom stupnju neizvjesnosti.