Wings for life

Spektakularni prizori iz Zadra: Više od 8000 trkača na utrci Wings for Life

6 svibnja, 2024IRedakcija

Prva nedjelja u svibnju bila je rezervirana za Wings for Life World Run, humanitarno-trkački spektakl u kojem je 11. put zaredom, na šest kontinenata, stotine tisuća sudionika istovremeno trčalo za isti cilj – učiniti ozljede leđne moždine izlječivima.

Ova utrka omiljena je i u Hrvatskoj – na startu na zadarskoj Liburnskoj obali u Zadru okupilo se 8000 natjecatelja i natjecateljica kojima je duž cijele rute, sve do Šibenskog mosta, podršku davalo mnoštvo navijača.

Wings for Life World Run posebna je utrka koja ima jedinstvenu konceptualnu ideju – nema definirane duljine utrke, već se utrka zaustavlja tek kada posljednji trkač bude prestignut. To znači da svaki trkač, bez obzira na svoju razinu kondicije, može sudjelovati u utrci i ostvariti svoj cilj.

Pobjednici zadarskog Wings for Life World Runa su Kristijan Rubinić iz Jastrebarskog koji je stigao do 56. kilometra te Splićanka Nataša Šustić, pobjednica i prošlogodišnjeg zadarskog Wings for Life World Runa koja je ove godine trčala sve do Pirovca (51 kilometar). U utrci je bilo moguće, kao i dosad, sudjelovati na jednoj od šest službenih lokacija (u Zadru, Ljubljani, Beču, Zugu, Poznanu i Münchenu) ili bilo gdje na svijetu putem aplikacije. Utrka je glavni izvor prihoda Wings for Life dobrotvorne zaklade koja od 2004. godine podržava i financira istraživanja usmjerena na pronalazak lijeka za ozljede leđne moždine. Iznosom je dosad financirano 299 projekata u 20 zemalja, na kojima je dosad sudjelovalo 679 stručnjaka.