Nogomet

Gattuso: U Kranjčevićevoj nas čekaju loš travnjak i malena svlačionica, a Livaja je pravi kapetan

10 kolovoza, 2024IRedakcija

Hajdukov trener Gennaro Gattuso najavio je okršaj s Lokomotivom u drugom kolu SuperSport HNL-a.

Nakon povratka iz Slovačke Gattuso se morao suočiti s kritikama za blijedu igru koja je bila dovoljna samo za 0:0 protiv Ružomberoka u trećem pretkolu Konferencijske lige.

“Učinili smo sve što smo mogli. Ne znam kakva su očekivanja ovdje, ali vidjeli smo kako je Hajduk igrao u Europi zadnjih četiri, pet godina. U Slovačkoj smo odigrali dobro. Oba dosadašnja protivnika u Europi na papiru su možda lakši, ali nema laganih protivnika u Europi. Bilo je dobrih naših situacija, ali trebamo popraviti zadnjih 25 metara. Imali smo deset kornera, ali ne realiziramo te situacije kako bismo trebali. Naš cijeli roster je prošlogodišnji, uz dvojicu novih igrača. Organizirani smo, kompaktni, ali moramo podignuti kvalitetu igre.”

Hoće li biti promjena u sastavu?

“Vidjet ćemo tko će igrati. Igrat će oni koji zaslužuju. Nikad neću komentirati moguće promjene u sastavu.”

Lokomotiva?

“Lokomotiva igra vertikalno i napadački su orijentirani. Opasni su u kontranapadima. Moramo odigrati veliku utakmicu, bit će teško. Ako mislite da ćemo lako nametnuti vlastiti ritam, grdno se varate. Moramo ostaviti srce na terenu. Nećemo tražiti alibije. U Slovačku smo došli u 1:30 ujutro na dan utakmice i to nas je malo omelo, a Kranjčevićeva je loš travnjak i malena svlačionica, ali to su alibiji na koje se neću obazirati. Moramo biti pravi.”

Kako pripremiti momčad za jednu ovakvu utakmicu?

“Mi smo odmah na dan povratka imali videoanalizu i krenuli pripremati tu utakmicu. Bit će naporna utakmica. Rade visok presing i na to moramo biti spremni. Moramo razumjeti ono što moramo napraviti i biti svjesni svakog našeg koraka. U prvenstvu svi koji igraju protiv Hajduka žele ostaviti dobar dojam i pobijediti, a mi na to moramo biti spremni. Naglašavam da je u ovoj utakmici mentalitet važniji od fizičkog stanja.”

Emir Sahiti djeluje bezvoljno, izvan forme?

“Poštujem takvo mišljenje, ali meni se svidio. Trudio se, trčao je, stajao je blizu igrača. Zalagao se, bio je profesionalan. On je svoju kaznu odradio. Zadovoljan sam njegovom igrom. Kako sam rekao da moramo popraviti igru u zadnjih 25 metara, to vrijedi i za njega.”

U kome od igrača vidite vođu na travnjaku, sponu između vas i svlačionice?

“Za mene su svi igrači jednako važni. Imam više lidera. U obrani Uremovića, u vezi je svaki igrač lider, ali izdvojio bih Krovinovića koji je pretrčao 11.5 kilometara u Slovačkoj. Tu su Perišić, Rakitić… Livaja je pravi kapetan, radi sve ono što tražim od njega. Komplimenti idu cijeloj ekipi na trudu i zalaganju. Posljednja dva mjeseca igrači su na treningu pišali krv. Na tome im hvala. Za mene je glavni igrač momčad. Zalaganje i trud za mene su najveća pobjeda i tako će biti dok sam god tu.”

Koliko ste zadovoljni lijevom stranom, Melnjak i Perišić?

“Jako sam zadovoljan s lijevom stranom. I Melnjak zaslužuje pohvale. Odlično je pokrio poziciju Dialla. Srčan je i zahvalan igrač. Perišić je igračina i svi očekujemo više od njega, ali imao je tešku ozljedu i znamo koliko ima godina. Trebat će vremena da se vrati. Od njega mladi igrači mogu dosta naučiti.”

Gattuso je razjasnio situaciju u kojoj je nogom šutnuo kutiju za vodu tijekom utakmice s Ružomberokom. Mislilo se da se naljutio na Perišića.

“Svi su mislili da se to dogodilo nakon krivog dodavanja Perišića, ali to nije istina. Vidio sam da je Sahiti umjesto dodavanja Moufiju loptu zadržao sebi. Tu sam se naljutio. Ali ja se tako naljutim stotinu puta na utakmici. Takav sam, temperamentan. Sve te priče da sam ljut na Perišića treba ostaviti iza nas. Ja se ne svađam ni s kim.”

Koliko se pažnje pridaje detaljnoj analizi suparnika?

“Gledamo posljednjih 4-5 utakmica svakog suparnika. Ovdje su kompletno dvije različite momčadi s kojima smo igrali. HB Torshavn voli posjed i izlaziti visoko, a Ružomberok je slična Slaven Belupu. Vertikalni su i brzo izlaze u kontru. Imamo televizore u teretani i svlačionici, stalno gledamo utakmice. Tu sam u klubu u 7.30 ujutro i iza 17 sati idem kući. Trening traje sat i pol, a sve ostalo je priprema za protivnika. To su sati i sati predanog rada. Uzvrat neće biti lagan.”

Utakmica Lokomotiva – Hajduk igra se u nedjelju 11. kolovoza s početkom u 18:30 sati.

Izvor: https://sportklub.n1info.hr/nogomet/gattuso-u-kranjcevicevoj-nas-cekaju-los-travnjak-i-malena-svlacionica-a-livaja-je-pravi-kapetan/